Cand ai o lista de cumparaturi cu alimente zilnice care promoveaza slabirea, totul este mai usor!
Primul pas pentru a-ti usura arderea grasimilor este sa stii CE sa pui in farfurie.
Daca stapanesti foarte bine acest pas CE, atunci celelalte: CUM, CAT si CAND sa mananci sunt de 50 de ori mult mai usor de realizat si binenteles slabirea vine mai usor.
Am detaliat pe larg despre principiile care ghideaza o alimentatie sanatoasa si cum arata alimentele mele din farfurie (poti vedea aici si aici), insa pana acum nu am scris in detaliu lista mea de cumparaturi pentru slabire.
Imi place cu adevarat mancarea.
Imi place sa vorbesc despre ea.
Imi place sa o gatesc.
Imi place sa experimentez si, mai presus de toate, imi place sa o savurez.
Fac cumparaturi de mancare in medie de 2-3 ori pe saptamana. De fiecare data incerc sa imi aprovizionez camara si frigiderul pentru ziua curenta si urmatoarele 2-3 zile, avand tot timpul ceva de rezerva.
Ai sa vezi.
Sunt destul de simpla si previzibila in ceea ce priveste alimentele pe care le cumpar si asta face ca procesul sa fie rapid si usor.
Ma invart in jurul acelorasi 2-3 standuri de alimente fresh, iar celelalte raioane nu prea le vizitez.
Sesiunile mele de cumparaturi sunt mega rapide.
In and out in cateva minute cu cosul de cumparaturi plin de alimente sanatoase si cat mai bune pentru slabire.
Desi incerc sa gatesc cat mai variat si sa diversific cat mai mult mesele pe care le consum, lista mea de cumparaturi se invarte, mai mereu, in jurul a 5 componente mari: legume si verdeturi, fructe, grasimi alimentare, proteine, leguminoase.
Lista mea de alimente
1. Legume si Verdeturi:
Legumele si verdeturile sunt ticsite de nutrienti, te fac sa te simti plina, au putine calorii, un gust delicios, se gatesc repede si in diferite forme si nu pot lipsi din farfuria ta.
Iata o lista:
Spanac,
Salata verde,
Conopida,
Brocoli,
Varza de Bruxelle (destul de des),
Vinete,
Ardei,
Rosii,
Castraveti,
Apio (pentru supa crema),
Ardei Iute,
Ceapa Verde, rosie sau uscata,
Usturoi (imi place de numa),
Dovlecel,
Zuchini,
Verdeturi cat mai variate – patrunjel, coriandru, menta si
Salata
Legumele merg bine intr-o salata sau repede la cuptor pregatite ca si garnitura la orice carne am in farfurie.
2. Fructe:
Fructele pentru mine sunt un inlocuitor de dulce. Nu consum mai mult de 1 fruct pe zi (uneori nici acela), insa imi place sa le am in casa pentru acele momente cand ma trec poftele.
Fructe de padure (fresh sau congelate, pentru gustari), Mere, Banane (pentru dupa antrenament), Pere, Struguri (ca imi plac) si Lamai.
In functie de sezon mai cumpar si celelalte fructe, dar de obicei acestea sunt cele mai des intalnite pe lista.
Fata de zahar, dulciuri, ciocolata, fructele sunt dulcele natural pe care corpul stie cum sa il proceseze si vine la pachet cu fibre si nutrenti care ajuta corpul sa le digere lent.
Folosesc banana in fulgi de ovaz de dimineata, mananc un mar mic cu o lingura de unt de arahide pe post de snack si bag o felie de pepene rosu cand e proaspat in sezon.
3. Grasimi alimentare sanatoase:
Grasimile sanatoase nu ingrasa si ajuta organismul sa asimileze mai bine nutrientii din mancare, sa regleze hormonii si aduc satietate pentru mult timp.
Pe lista mea sunt:
Ulei de masline extravirgin,
Untura de cocos,
Unt de calitate superioara = Kerrygold,
Ghee = unt purificat,
Lapte de cocos (pentru pui cu curry),
Alune si seminte (Migdale, Caju, Nuci, Alune de padure),
Unturi de alune ( unt de Migdale, Unt de Caju, Unt de Alune de padure) Galbenus de ou,
Smantana grasa (daca se poate de la vacute crescute cu iarba) si
Ulei de peste (suplimente sub forma de pastile de Omega 3),
Branza grasa (de casa daca se poate) si sa nu uitam de Avocado.
Dupa cum observi nu vezi nici unde ulei de floarea soarelui, maioneza sau ulei de samburi de struguri care sunt foarte procesate si mai mereu rancede in magazin.
Pentru mine grasimile bune sunt nelipsite la gatit, in salate – avocado, smoothie sau asa pe post de gustare (10 migdale).
Lista de cumparaturi si CE sa pui in pafurie este primul pas din ghidul alimentar complet Farfuria Fit pentru slabit.
In ghid vei descoperi idei de mese, cum sa gatesti aceste alimente, cum sa le combini si cat sa mananci la o masa astfel incat sa stii ca dai jos burta si nu pui pe tine.
4. Proteine
Fara proteine, viata e pustiu :)))
Nu neaparat, insa fara proteine efortul tau sa slabesti va fi in zadar. Personal tintesc catre 35-40gr de proteine la masa si undeva la 125gr de proteine/zi in total din surse cat mai naturale si din cand in cand suplimente in forma de pudra.
*Acestea este necesarul pentru mine: 61Kg, 164cm si ma antrenez in sala de forta de 3 sau 4 ori pe saptaman.
Lista de cumparaturi include:
Oua, de casa sau de la gaini crescute afara
Vita – carne, burgeri
Miel – carne
Porc – carne, sunca, carnati, mici uneori
Pui –
Curcan –
Peste – somon, dorada, macrou, sardine, ton la conserva
Iepure
Rotesc printre sursele de carne, modul de gatit si cumpar preparate naturale (carnati de casa, sunca) pentru gustari.
Fructe de Mare (creveti, calamari) si Pudra Proteica (sunt atenta sa fie cat mai pura si fara indulcitori sau arome).
A se observa ca nu am pe lista pastrama, mezeluri, cremvusti, pateu vegetal si alte astfel de alimente pline de saruri, potentiatori de gust, grasimi hidrogenate si alte chimicale.
5. Leguminoase
Sunt carbohidratii complexi de care corpul tau are nevoie pentru a construi muschi, dar si a realiza atributiile tale zilnice: de la mers pe tocuri, pana la antrenament si sustinut mintea la a rezolva task-uri compleze.
Lista de leguminoase include:
Cartofi sau cartofi dulci,
Dovleac placintar,
Sfecla rosie si
Morcovi,
Orez (paste de orez, faina de orez),
Quinoa,
Porumb (faina de porumb pentru mamaliga) si deliciosul
Ovaz simplu pentru un bol mirific de ovaz cu iaurt grecesc si fructe de dimineata.
Leguminoasele sunt prezente la masa de dupa exercitii sau pe seara. Atunci cand organismul meu are nevoie de carbohidrati pentru a se relaxa si pregatii de un somn dulce, pe parcursul caruia, se regenereaza.
Dupa cum vezi lista mea de cumparaturi nu este foarte deosebita sau pompoasa.
Chiar daca mai scad sau adaug pe ici pe colo – in functie de sezon – cate ceva nou si diferit, alimentele mele se invart in jurul acelorasi mari categorii.
Principiul este simplu:
Mananc alimente simple si cat mai neprocesate.
Acesta sunt cele care au cei mai multi nutrienti si cei mai putine zaharuri/saruri, iar corpul le iubeste.
Rareori mananc fainoase, cereale sau paine si nu am zahar in casa. Punct!
Mancarea din farfurie e menita sa imi bucure papilele gustative, sa aibe gust si sa imi imbunatateasca aspectul fizic.
Mananc pentru a-mi hrani corpul (cuvant cheie – hranire) si ai da nutrietii necesari.
Mananc sa am forta sa ridic greutati cu putere, sa am claritate mentala si focus sa fiu creativa pentru munca mea de pe website, sa am energie si vitalitate pentru zile in care ma bucur de viata cu un corp sanatos si aratos.
Poti imprumuta si urma ceea ce mananc pentru a slabi si a ma mentine urmand strategiile din Frafuria Fit (apasa aici sa descoperi mai multe)
Pana data viiitoare te indemn sa Fii Frumoasa, Fii Puternica, Fii Femeia Fit si pune in cosul de cumparaturi alimente sanatoase si naturale care sa iti hraneasca corpul.
Buna!
O recomandare de pudra proteica din Europa se poate? Din state e mai dificil de comandat, taxe vamale, etc.
Multumes!
Olivia draga, tu spui “apio” la tulpina de țelină?? Ma gândeam ca cine știe ce leguma exotica o fi aia pentru supa crema… 🙂 Cel puțin asa am găsit pe net, țelină noastră verde se numește apio prin tarile Americii latine.. 🙂
Legumele si leguminoasele nu sunt acelasi lucru.
Leguma este un nume generic dat unor vegetale, iar leguminoasele sunt plante din familia Fabaceae care au fructe sub forma de pastaie si nodozitati pe radacina.
[…] din lista mea de cumparaturi si continua sa mananci conform intentiilor tale sanatoase si pozitive. Bucura-te de timpul liber si […]
[…] e sa pui tu, cu manuta ta, ingredient cu ingredient si sa stii ca folosesti doar alimente sanatoase la mesele tale si alta e sa cumperi ceva contrafacut ambalat intr-un plastic sau ceva fast […]
Naut, linte, fasole boabe,ciuperci, soia nu consumi?
Naut, linte, fasole boabe, ciuperci consum foarte rar si nu sunt in lista mea de cumparaturi des si asta pentru ca sunt pseudo-grane si cum ocolesc granele, le ocolesc si pe ele.
Soia nu consum de fel si nu recomand nimanui sa consume soia datorita faptulu ca sunt bogate in estrogen, hormonul care te face sa depui usor grasime e burta si te impiedica sa construiesti muschiuleti sexy si tonifiati.
buna,
cum pregatesti varza de Bruxelle? eu am incercat odata si nu mi-a placut, insa as vrea sa incerc sa o introduc in meniul meu :). Multumesc!
Mihaela, si mie nu prea mi-a placut initial varza de bruxelles. Dar am tot incercat si am tot gatit. Uite aici cateva idei de garnituri cu varza de bruxelle: varza de bruxelle in cuptor sau varza usor dunstuita in ulei de masline
salut!
de unde iti cumperi unt Ghee, xilitol sau sucanat, ca eu nu stiu de unde sa me le procur? mersi pt tot ce faci pt noi femeile 🙂
Ghee am vazut la magazine naturiste(dar poti sa o faci si tu din unt topit) , sunca naturala de la mana de acasa sau din piata de la tarani si Xilitol tot la naturiste gasesti, desi eu mi-am luat de pe net din US.