Exemplu de mic dejun sanatos Femeia FitAlimentatia sanatoasa poate fi ceva foarte vag si confuz.

Insa nu trebuie sa fie doar asa. Astazi iti voi arata principiile mele simple care ma ajuta sa slabesc.

Daca am invatat un lucru de cand am un stil de viata FIT (desi am invatat o gramada :)) este ca alimentatia mea si ceea ce pun in farfurie si implicit in gura, este responsabila pentru 80%+ din rezultatele mele.

Alimentatia nu imi influenteaza numai greutatea, performanta in sala de fitness, puterea cu care ridic greutati sau efortul de a evita accidentari, ci si energia pe care o am sa urc scarile pana la 3 cu sacose pline de bucate, claritatea cu care pot asimila informatii, focusul mental pentru a scrie articole sau creea postari, cheful de viata si entuziasmul de a iesi din casa chiar si daca afara ploua cu galeata si overall cum ma simt peste zi.

Inca de la inceput vreau sa stii un lucru: Mananc pentru a-mi hrani corpul, pentru a construi si repara tesuturi, pentru a-mi imbunatati functiile organismului, pentru a-mi furniza energie de-a lungul zilei si a-mi creste longevitatea. Pentru mine mancarea nu e doar ceva cu care astup gura stomacului, ci sursa mea de viata si modul meu prin care am grija de acest ambalaj, numit corp…pana la urma am doar unul, iar eu sunt singura responsabila de sanatatea, integritatea si functionarea sa optima.

Urmaresc ca alimentele pe care le consum sa fie pline de nutrienti, minerale, vitamine, aminoacizi sau antioxidanti, sa provina din surse cat mai naturale si sa fie cat mai putin prelucrate industrial, chimicalizate sau pesticizate, fara zahar, grane sau grasimi vegetale si hidrogenate.

Iata lista mea completa de cumparaturi

Aceste alimente sunt sursa mea primara de energie si dau aroma, gust si culoare mancarurilor care-mi farmeca papilele gustative.

Totodata vreau sa stii ca nu sunt perfecta. Nicidecum!

Pana la urma sunt tot om si, in credinta mea, a manca sanatos nu inseamna sarefuz invitatia prietenei mele la inghetata, sa-mi car mancarea in caserola la ziua nepotelului meu sau sa stau crispata la petrecerea de Craciun ca pe masa nu e nimic sanatos. Mananc tortul de ciocolata de la Starbucks (OMG delicious) sau punga de popcorn de la cinema…dar asta nu inseamna ca ma cert nencetat si ma torturez cu remuscari.

Nu e vorba de restrictie si privare totala de la mancaruri nesanatoase, ci de a manca sanatos in mare parte din timp si a lasa loc de flexibilitate.

Nu e vorba de a face sacrificii constante, ci de a gasi variante sanatoase la alimente mai putin sanatoase, a gati retete delicioase, a ajunge la un echilibru care sa-mi permita sa-mi ating obiectivele, in timp ce ma bucur si savurez o cina alaturi de prieteni.

Binenteles ca necesita mai multa munca si efort, dar pot sa-ti spun ca ceea ce obtin merita pe deplin.

Si inca o chestie, de cand mananc asa ‘curat’ si sanatos inclusiv gusturile mi s-au schimbat si poftesc mai degraba la chestii sanatoase, decat non-sanatoase. Suna ciudat, dar e adevarat! Ma mai ia cate o pofta de carne cu legume de ma roade pe stomac. Serios!

Hai sa vedem ce pun in farfuria mea si cu ce ma hranesc!

Exemple cu mesele mele de peste zi:

 (Tine cursorul deasupra de poza pentru a citi compozitia)

Care sunt punctele forte ale alimentatiei mele:
  • Mananc intr-o farfurie mica. Da, nu stiu, asa m-am obisnuit de cand mi-am luat setul verde de Ikea. Incerc sa imi pun o singura data in farfurie si doar la mesele de dupa antrenament mai adaug o mini -portie, in caz ca e gata prima si nu ma simt inca suficient de satula.
  • Mesele mele seamana intre ele. Pentru mine nu conteaza ca am mancant acelasi  lucrur ieri. Daca vreau sa mananc carne la cuptor cu legume dunstuite azi, maine si poimaine, aia fac 😉
  • Imi place sa mananc bine! Mancarea sa aiba gust si sa fie atent facuta. Imi gatesc 90% din mese si chiar daca uneori le mai fusaresc, ador sa pun pasiune si atentie la gatit. Pur si simplu mancarea are alt gust, imi imbata papilele gustative si simt ca ma hranesc.
  • Am tot timpul o sursa de proteine. Nu exista masa la care sa nu am o felie de chiftele la cuptor, o bucata snitzel de vita in migdale, niste peste prajit, porc sau poate ceva organe (imi place textura pipotelor), cateodata fructe de mare si toate tipurile de oua. Proteine pentru mine, proteine pentru muschi.

Avocado Femeia Fit

  • Imbogatesc mancarea cu grasimi sanatoase. Nu lipsesc de la gatit: uleiul de masline, uleiul de migdale, untura de rata/porc facuta-ncasa, untul, unt purificat-ghee, smantana, laptele de cocos, alune, migdale, si alte variante de nuci sau unt din ele si mult, mult avocado  si masline.
  • Adaug culoare, aroma si savoare cu legume si verdeturi. Le gatesc cat mai variat si fac combinatii cat mai colorate nu numai pentru a speria monotonia, ci si pentru a adauga diferite surse de vitamine si minerale.
  • Toate alimentele sunt cu 1, maxim 2-3 ingrediente. Nu cumpar mai nimic procesat. Inafara de cate o bucata de branza, ici-colo, sau poate niste fulgi de porumb, tot ceea ce gasesti in cosul meu de cumparaturi sunt: legume, fructe, alune sau avocado si carne,oua.
  • Nu am zahar in casa si nici nu folosesc/mananc faina de grau, foarte rar  produse de panificatie. Fac prajituri cu faina de cocos, migdale sau alune macinate, mananc salata de vinete (cu maio din ulei de masline) pe felii de ardei, iar daca vii la mine la cafea ti-aduci zaharul de-acasa. Cateodata folosesc stevia sau miere la indulcit si mai nou Xylitol.
  • Nu cantaresc alimentele. Toate mesele le estimez dupa pofta sau foame si nu ma streses daca acum am mancat mai mult si la masa viitoare mai putin. Imi ascult corpul si estimez ochiometric cat vreau si trebuie sa mananc. Nu zic, daca la un moment dat vreau sa ajung super definita, cu muschi striati, atunci cu siguranta imi voi cantari si numara caloriile, dar pana atunci estimez dupa ochii si imi ascult stomacul.
  • Nu prea mananc supe/ciorbe, dar si cand le mananc au la baza tot alimentele sanatoase de mai sus, fara vegeta, fara secretul gustului sau alti potentiatori de gust chimicali…ahh Beau multa apa.
  • Ma ridic de la masa inainte sa fiu 90% full. E o regula ce am descoperit-o studiind fitnessul practic si simplu. Pe cat de mica pe atat de valoroasa si usor de aplicat. Pur si simplu ma ridic de la masa inainte sa puste cureaua, pantaloni sau sa simt acel discomfort cauzat de mancat in exces. atunci cand simt ca  ar mai incapea 3-4 guri, pur si simplu ma opresc. Ma ajuta sa ma simt usoara dupa masa si sa nu exagerez cu cantitatile.
  • In mare parte masa de dupa antrenament e cea mai bogata in carbohidrati: cartofi dulci, orez, quinoa, ovaz sau, din cand in cand, mamaliga. In restul zilelor imi iau carbohidratii din legume sau fructe.
  • Am cheat meals. Dar de fapt nu sunt ‘cheat’ ca le fac constient si fara remuscari. In special daca am tras la sala si m-am antrenat, poti sa stii ca nu am nici un stres sa beau latte cu frisca, sa adulmec vreun papanas sau sa bag 3 mici si o bere. Mananc sanatos si dupa aceste principii 80-90% din timp, iar restul de 10-20% (adica vreo 2-3 mese pe saptamana) sunt mese free of guilt sau ganduri aspre. Sunt mese pe care le savurez, ma bucur de ele si trec mai departe, fara sa imi mustrez constiinta sau sa-mi pedepsesc slabiciunea.
  • Incerc sa nu ma grabesc cand sunt la masa si fiecare masa sa fie un festin. Am zis ‘incerc’, deoarece ma mai prind infulecand fara sa clipesc. Dar in rest, povestesc cu iubitul meu sau cu persoana care impart masa sau pur si simplu incerc sa ma deconectez de la proiecte sau articolul ce-l scriu si ma concentrez (cu ochii, gura, nasul si mintea) fara telefon sau alte ecrane pe mancare, pe gust, pe textura, aroma sau mireasma ei.

Am luat toate aceste principii si le-am pus alaturi de idei de mese, un plan alimentar si sfaturi pentru portia ideala in ghidul alimentar Farfuria Fit pentru slabit pe care te invit sa il descoperi mai jos

  • Nu prea am gustari intre mese. Am ajuns sa imi cunosc corpul, sa stiu cam cat sa-l hranesc, iar daca mi se face foame intre timp fie ma abtin pana la urmatoarea masa, fie bag cateva migdale sau vreo lingurita de unt de migdale.
  • Am invatat ca e ok sa-mi fie foame din cand in cand si ca nu trebuie sa-mi hanesc corpul 24 din 24. Daca sunt pe drum si nu am nimic dupa mine, atunci rabd pana ajung la destinatie. Daca ajung tarziu acasa, chiar daca mi-e foame, tot resist pana gatesc ceva.

Sunt aceste principii singurele care iti dau rezultate? Sunt aceste principii cele mai bune pentru toata lumea de pe planeta?  Ma-ndoiesc!

Sunt doar ‘regulile mele proprii’ care functioneaza in cazul meu si in cazul a mii de femei care au o alimentatie haotica si nu stiu ce sa puna in farfurie pentru slabire

Vor functiona in cazul tau?!

Hmm, doar aplicandu-le poti afla daca pentru tine o astfel de alimentatie se pliaza si-ti aduce rezultate.

Sper sa gasesti valoroase principiile dupa care ma ghidez in viata de zi cu zi, iar daca ai sugestii de adaugat care functioneaza la tine, te invit sa le lasi in comentarii mai jos.

Pana data viitoare Fii Frumoasa, Fii Puternica, Fii Femeia Fit si Eat Real and Healthy food!