Ce ascunde cantarulInca de pe vremea liceului cand am devenit mai constienta sau, mai bine zis, influentata emotional de aspectul meu fizic am dezvoltat „o obsesie ascunsa” de a ma cantari. Cred ca e un obicei siret care se instaleaza in mintea oricarei femei care se preocupa de formele sale corporale si in special de kilogramele pe care le are. Si sunt sigura ca si la barbati e la fel.

De-a lungul timpului am fluctuat destul de mult la kilogramele pe care le arata cantarul de sub picioarele mele. Daca in liceu aveam si 48 de kilograme (yeeeei) am ajuns, datorita stilului de alimentatie complet nesanatos si haotic, in facultate sa am 60 de kilograme (buuuf ).  Ulterior, acum vreo 3 ani si ceva reusisem sa scad din nou la 52 de kilograme insa nu ma intreba ce secret magic am folosit deoarece desi poate suna distractiv, crede-ma ca nu e. Pe atunci imi achizitionasem propriul meu cantar si aveam obiceiul ca dupa o noapte de party, bautura si ne-somn sa il calc in picioare si sa ma minunez la cum arata o cifra si mai mica. Eram in culmea fericirii. Apoi, cand m-am apucat de antrenamentul in sala de greutati cred ca aveam undeva pe la 56 de kilograme (reusisem din nou sa cresc acest numar si nu ma simteam ca si cum mai mult insemna mai bun :)).

In tot aceasta calatorie a mea printre kilograme cine mi-a fost sfatuitorul meu de pret a carui indrumari le ascultam si le interpretam mot a mot?! Cine im aducea zambetul pe buze sau ma intrista de aveam una dintre acele zile proaste in care nimic si nimeni nu-mi era pe plac si imi doream doar sa fiu singura? Cred ca ai ghicit deja: magnificul cantar!

Probabil ca stii despre ce vorbesc, vorbesc despre acel mic aparat, despre cifrele acelea ce apar pe ecran, despre jucaria aceea pe care chiar daca o calci in picioare are o forta nebanuita de a-ti influenta major starea de spirit, de a-ti dicta trairile tale interioare si a-ti creste sau scade increderea in tine.

Dar oare cifra de pe cantar ne spune intotdeauna adevarul?! Oare sfatuitorul nostru sacru e sincer cu noi?! Oare ne ghideaza corect si ne ofera o imagine clara a schimbarilor prin care trece corpul nostru?!

In primul rand pot sa iți spun ca “DA”. Daca iei in consideratie faptul ca acest mic aparat minune e pus acolo pentru a-ti arata cat cantareste corpul tau la un anumit moment al zilei, cat cantaresti tu Sambata dimineata pe stomacul gol sau Miercuri dupa sedinta de aerobic, atunci sa stii ca isi face treaba excelent. Numarul acela de pe ecran, limba aceea oprita deasupra unei cifre iți arata negresit si cu precizie cate kilograme cantareste corpul tau.

Pe de alta parte trebuie sa realizezi si sa incerci sa intelegi ca ca acel cantar te minte cu nerusinare. Mai bine zis acel cantar NU stie sa iți spuna adevarul despre cat „cantareste” de fapt corpul tau.

Cantarul iți arata greutatea ta, dar nu iți spune cat din aceasta greutate este grasime si cat sunt muschi. Nu iți spune cat din acele kilograme sunt apa, oase sau organe. El iți arata o cifra dar nu face diferenta intre tesut activ (care arde calorii chiar si cand dormi) si tesut pasiv (care doar sta pe picioarele tale, pe burta ta sau pe brate). Nu stie sa iți arate ca dupa ora de aerobic sau dimineata inainte de masa, gramele in minus sunt de fapt apa pierduta din corp si nu grasime corporala pierduta sau mai rau muschi.

Daca vrei sa vrei sa stii cata grasime corporala, cat tesut adipos, cata celulita ai pierdut de pe burta, picioare sau coapse cantarul nu te ajuta cu nimic. Cand urmaresti sa ai rezultate si sa iți mentii motivatia pentru a reusii sa „slabesti” e crucial sa iți stii compozitia corporala, si cantarul nu iți spune asta. Un alt motiv pentru care cantarul nu e o unealta de incredere e ca se schimba si se rasgandeste in permanenta. Cu toti trecem prin fluctuatii de greutate de-a lungul zilei, cateodata si aproape 3 kilograme, in functie de ceea ce mancam sau bem in ziua respectiva.

Daca focusul tau este doar acel numar de pe cantar atunci aparatul de sub picioare este perfect pentru tine. Insa daca obiectivul tau este sa ai mai multa energie de-a lungul zilei, sa iți vina mai bine hainele, sa scapi de pofta de dulciuri si sa ajungi sa iți cunosti indeaproape corpul pentru a face schimbari de durata atunci poti chiar acum sa-l arunci pe geam.

Motivele pentru care un cantar nu e cel mai bun aliat al tau cand vine vorba de slabire:

  • Nu reflecta schimbarile care se petrec in corp: daca faci exerciții fizice care iți activeaza si lucreaza muschii se poate sa cresti cantitatea de muschi din corp si in acelasi timp sa arzi si grasime. In acest caz chiar daca numarul de pe ecran este la fel tu esti de fapt mai slaba, adica cu mai putina grasime corporala, tesut adipos.
  • Nu reflecta compozitia corporala: cantarul nu poate diferentia intre grasime corporala si muschi. Asta insemna ca o persoana poate fii “usoara” insa in acelasi timp poate avea un procent de grasime ridicat.
  • Un cantar cantareste corpul ca un intreg: Cifra de pe cantar reflecta muschii, grasimea, oasele, organele interne, mancarea sau apa din corp. Tocmai din acest motiv cifra de pe cantar poate fi o valoare inselatoare.
  • Nu e intotdeauna un bun motivator: Daca te urci pe cantar si nu esti multumita de ceea ce vezi, cum te simti? Astfel de momente te fac sa pui sub semnul indoieli tot ceea ce faci, sa te intrebi de ce sa iți mai dai silinta. Daca te concentrezi pe cifra respectiva se poate sa treci usor cu vederea rezultatele pozitive pe care le ai in urma unui program de antrenament pentru slabire precum nivele mai mari de energie, arderea grasimi corporale sau mai multa forta.

Desi cantarul are o anumita folosinta (cantarirea bagajului la calatoriile cu avionul 🙂 ) e complet nefolositor si poate fi o piedica pentru cei ce incep un program de antrenament de slabire.

Cand incepi un program de slabire ce se bazeaza in mare parte pe exerciții fizice ( nu program de slabire prin diete restrictive si cu foarte putini nutrienti) e normal sa doresti sa ai o anumita dovada ca functioneaza, sa ai un motiv sa fii motivata sa continui sa iți investesti timpul, efortul si speranta in ceea ce faci si sa vezi, intr-un fel sau altul, ca da rezultate. Insa, in loc de clasicul cantar, iți sugerez sa folosesti alte metode pentru aprecierea schimbarilor corporale.

Eu aplic urmatoarele metode pentru masurarea progresului pe care il catre obiectivele mele:

  • Masuratori pentru determinarea centimetrilor pierduti. Imi fac masuratori cu un metru de croitorie la brate, talie, 2 cm sub linia buricului, sold si coapsa si vad daca am mai scazut sau nu de data trecuta.
  • Observ cum imi vin hainele. Poti sa vezi usor daca hainele iți vin mai bine, daca stau mai lejer pe tine sau daca treci la un numar mai mic. E o metoda simpla dar motivanta pentru aprecierea progresului.
  • Folosesc oglinda. Imi place sa folosesc oglinda pentru apreciere deoarece ea, spre deosebire de cantar, te face sa iți vezi corpul din cap pana in picioare si sa analizezi schimbarile mult mai usor (Te-ai subtiat in talie, coapsa sau fund?! Suuper! Mai ai ceva de munca la coapse, dai drumul la sala.).
  • Masurarea grasimi corporale. Una dintre metodele pe care le folosesc este sa imi masor procentul de grasime corporala prin pliuri de piele. E o metoda mai avansata insa foarte utila daca vrei sa stii cu aproximare cat ai mai pierdut din tesutul adipos.
  • Observ cum ma simt si ce simt cand imi ating bratele, picioarele, abdomenul. Pentru mine asta e una dintre cele mai motivante metode de masurare. De cand m-am apucat de sala si mi-am „reglat” regimul alimentar am mult mai multa energie, mai multa vitalitate. Chiar daca am o zi lunga la munca dupa 45 de minute in sala de fitness ma simt extraordinar, sunt mai plina de viata, ma bâţâi de colo-colo si fac tot felul de miscari de dans funny prin sala :). Un alt motivant puternic este ceea ce simt cand ma simt. Suna comic, dar daca de exemplu inainte cand imi pipaiam picioarele simteam doar formele de celulita, acum imi simt si muschii pe care i-am construi cu miile de genuflexiuni.

Nu iți bate capul asa de mult cu cantarirea. Cantarul iți va spune doar greutatea ta din acel moment al zilei. Un numar de pe cantar poate sa iți influenteze negativ gandurile asa ca nu il lasa sa iți dicteze starea de spirit. Si ce conteaza daca ajungi la greutatea ideala daca esti lipsita de energie sau iți simti corpul slabit. Trebuie sa inveti sa apreciezi si sa te concentrezi pe lucrurile marunte: mai multa energie de-a lungul zilei, mai putina pofta de dulce, o digestie mai buna, o burta mai plata, imbunatatirea conditiei tale fizice, cum te simti in pielea ta si care e starea ta de spirit.

Asa ca, daca obisnuiesti sa te cantaresti saptamanal sau mai des si lasi numarul acela sa te inebuneasca de cap, atunci scapa de cantar, ascunde-l undeva sau fa-l cadou. Indiferent cat de tentant e stai cat mai departe de el.  Ia o pereche de blugi favoriti si foloseste-i pentru a-ti masura progresul. Hainele nu mint insa cantarul poate fi influentat de o gramada de factori (retentia sau consumul de apa, hormoni, ciclul menstrual, consumul de zahar sau amidon, etc).

Lasa-mi un comentariu si spune-mi tu ce trairi si experiente ai avut cu cantarul sau ce parere ai despre folosirea lui?

Pana data viitoare Fii Frumoasa, Fii Puternica, Fii Femeia Fit!