Alimentatie Sanatoasa Femeia Fit

In urma cu doua saptamani am scris un articol despre cum arata si ce principii ghideaza alimentatia mea sanatoasa. Te indemn sa nu treci mai departe pana nu citesti acel articol. E o introducere la acesta si vei intelege mai bine de unde s-a nascut acest mini-interviu.

L-ai citit? Buun.

Asa a facut si Adriana, una dintre cititoarele frecvente ale site-ului Femeia Fit. Doar ca, Adriana, dupa ce a citit acel articol a ramas cu cateva intrebari fara raspuns….Si si-a luat inima-ndinti si mi-a adresat o lista intreaga de intrebari intr-un comentariu. Am gasit aceste intrebari foarte bine puse si foarte la obiect si am considerat ca, cel mai probabil, vei beneficia si tu de pe urma raspunsurilor mele.

Tocmai de aceea am decis sa o invit pe Adriana sa fie food reporter pentru un nou articol despre cum si cat ma hranesc si ce cuprinde alimentatia mea sanatoasa intr-o zi cu antrenament si intr-o zi fara antrenament, si de ce…plus multe altele:

 

Adriana: Imi doream de mult timp sa citesc un articol de genul asta. Chiar voiam sa vad dupa ce principii alimentare te ghidezi.

O sa profit de aceasta ocazie si o sa te bombardez efectiv cu cateva intrebari legate de ce ai scris tu (imi cer scuze de pe acum pt numarul lor):


Incerci sa respecti raportul 50% crud – 50% gatit in alimentatia ta?

Femeia Fit: Hmmm…NU, dar acum ca ai mentionat probabil ca asta fac:) Dar sa stii ca inafara de sushi, nu mananc carne/oua crude. Idee e ca incerc sa am o dieta cat mai paleo-primala, adica asa cum mancau stramosii nostri in trecut, si sa elimin din alimentatie (pe cat se poate)  zaharul, granele si toate alimentele procesate cu care corpul nostru nu este obisnuit.

 

 

Adriana: Sunt un pic reticenta cand vine vorba despre carne si consumatul ei la fiecare masa. Poate ca este din cauza faptului ca am invatat sa consum carne cu moderatie si sa pun mult accent pe legume si fructe. Nu stiu de ce, dar simt ca as exagera sa mananc carne la fiecare masa. Ai observat imbunatatiri majore dupa ce ai adoptat stilul asta alimentar? Faci asta in fiecare zi, fara niciun fel de pauza (de exemplu primavara).

Femeia Fit: Ohhh, DA! Initial nu mancam mai nimic peste zi, iar ceea ce mancam era vai s-amar de mine. Ulterior am adoptat multe din principiile acestea, insa doar dupa ce am eliminat zaharul si alimentele pline de zaharuri, dextroza si alte forme de zahar, plus granele, au aparut schimbarile majore: nu ma mai simteam asa de mohorata peste zi, aveam mai mult chef sa fac sport, am capatat o claritate mintala si mai mult focus. A fost asa ca si cum cineva mi-ar fii luat voalul de pe fata si am inceput sa vad clar si in culori. Nu a fost un proces usor sau scurt. A durat ceva timp pana metabolismul meu s-a dezobisnuit si vindecat si a inceput sa prinda viata. Da, fac asta in fiecare zi, insa cam o data la doua saptamani mai am zile meat -free.

 

 

Adriana: Am vazut ca nu iti este teama sa prajesti carnea (de orice fel ar fi ea). Ce anume folosesti pt prajit? Uleiul de masline sau cel de cocos? Stiam ca uleiul de masline este recomandat pt prajit pt ca are un punct de ardere ridicat.

 Femeia Fit: Da, nu am nici un stress cu asta. Pe langa faptul ca gatesc mult la cuptor (comoditatea si usurinta de a nu sta si mesteca in oala) nici nu mananc zilnic foarte prajit, pana se vede negreala pe carne. Daca e rumenit, e perfect. La prajit folosesc ulei de cocos, unt, ghee, sau chiar untura de casa, insa foarte rar ulei de masline,  deoarece are o rezistenta mai mica la temperaturi ridicate. Oricum cu cat prajesti uleiurile mai putin cu atat mai bine. Eu una te indemn ceva: renunta de tot la uleiul vegetal: floarea soarelui, samburi de struguri, rapita, etc. Sunt pline de Omega 6, procesul de obtinere le saraceste de orice nutrienti si ajung sa fie toxice pentru corp. Do me a favor…No, no, No…do yourself a favor and just don’t buy them.

 

 

Adriana: De unde cumperi carne? Incerci sa cumperi carne bio sau o preferi pe cea din supermarket fara sa te gandesti prea mult la originile ei?

Femeia Fit: Am norocul sa primesc o mare parte din carnea de pui de la parintii mei, care ii cresc la curte. Chiar daca ii cresc tot cu cereale, stiu macar ca nu sunt pompate cu hormoni si gainile alea se mai si misca putin prin gradina. Mai cumpar carne de vitel de la gospodari, care stiu ca dau iarba la animale si taie regulat cate unul. Insa in rest, undeva aproximativ  40-50% din carnea pe care o  gatesc o cumpar din supermarket si incerc sa trec cu vederea modul in care e procesata si obtinuta. Ideea e ca nu am resursele financiare sa mananc 100% grass fed sau grain free si trebuie sa fac un compromis, insa inlatur si tai jos grasimea cat de mult pot (acolo se stocheaza toxinele).  Pentru mine (subliniez mine) e mai bine sa am in farfurie o carne din supermarket decat no carne.

 

 

Adriana: Am ceva nelamuriri legate de oua. Stiu ca sunt si oua bio (evident cele mai bune si mai scumpe), dar am tot vazut pe rafturile magazinelor oua provenite de la gaini crescute la sol sau de la gaini crescute pe baza de cereale. Nu stiu care dintre ele ar fi mai ok. Cum ti se pare ideea de a cumpara oua de la tarani de pe piata? Eu am ceva dubii in privinta asta pentru ca nu prea stiu ce dau de mancare acelor gaini si le pot foarte bine creste cu concentrate.

Femeia Fit: In primul rand marketingul cu care se promoveaza vanzarea oualelor din supermarket e un big bullshit. Mai vezi si oua cu Omega 3, obtinute printr-o dieta bogata in seminte de in la gaini. Doar ca semintele de in au doar o singura componenta, din cele 3 ale lui Omega, si nu pe cea importanta. Si ce sa mai zic de faptul ca sunt “crescute pe baza de cereale” cand gainile sunt omnivore si noi ar trebui sa evitam cat mai mult cerealele! Ei cred ca e un lucru bun daca mentioneaza ca sunt crescute cu cereale. Tzz! Think again!

In ceea ce priveste tarani, ai dreptate! Le pot creste cu concentrate si probabil ca unii o si fac. Dar hai sa vedem care ar fi diferenta intre oua de la tarani si oua de pe raft:

Batalia Oua tarani din piata vs Oua din ferme si magazine

Tarani Raft
ConcentrateProbabil ca DASigur ca DA
HormoniProbabil ca ceva pastile speciale in primele zile, dar hormoni ma-ndoiescUnii  DA, unii BA
Cereale (grau, porumb)Probabil ca DASigur ca DA
O mana de iarba, buruieniProbabil ca DACu siguranta ca NU
Ceva resturi de mancare (legume, carne) pui sunt omnivoriProbabil ca DACu siguranta ca NU
SoareProbabil ca DACu siguranta ca NU
Mai mult spatiu de miscareProbabil ca DACu siguranta ca NU

 

Deci, eu zic ca avem deja un castigator la sursa de oua spre care sa optam cel mai des. (Sunet de tobe, trompete)…Ouale de la tarani sau obtinute in gospodaria proprie!!! Nu numai ca sustii agricultura locala, dar ai o sursa cu alimente ceva mai sanatoase decat cele din supermarket. Castiga taranul, castigi si tu!

 

 

Adriana: Am o dilema legata de sursele de proteine vegetale cum sunt lintea si fasolea. Nu stiu la ce categorie sa le incadrez. Pentru ca sunt legume, am tendinta sa le consider carbohidrati dar le-am vazut mentionate ca surse de proteine vegelate in alte articole despre alimentatie.

Femeia Fit: Pentru mine sunt leguminoase, chiar daca au si ceva continut de proteine. Lintea si fasolea nu contin proteine complete si sunt cunoscute ca fiind bogate in antinutrieti (nu lasa nutritii din mancare sa se absoarba), deci in farfuria mea le gasesti mai rar.

 

 

Adriana:. Imi place sa tin posturile mari – postul Craciunului si postul Pastelui (chiar imi place). Ma ajuta sa fiu muuult mai atenta la ce mananc sau cum mananc. Faptul ca renunt pentru o vreme la carne si proteine animale, imi da senzatia unei detoxifieri a organismului. Pe langa asta, este si sentimentul ca fac intr-adevar ceva pentru sarbatorile astea mari, ca ma pregatesc cumva pentru ele si reusesc sa readuc un pic bucuria pe care o aveam in copilarie legata de ele.
Cum ti se pare faptul ca renunt la proteinele animale (care sunt complete) pt o luna jumatate in conditiile in care nu renunt la antrenament, la HIIT? Incerc sa introduc alte surse de proteine vegetale dar parca nu este suficient. Any ideas?

Femeia Fit: Ma bucur pentru tine ca esti credincioasa si tii aceste posturi mari. Am mai avut cititoare care mi-au scris pe aceasta tema. Personal nu am avut o experienta de genul ca sa ma pot exprima in cunostinta de cauza, dar iti spun parerea mea, daca ti un post complet:  E posibil ca in aceasta perioada sa pierzi putin din muschi si sa fii mai mohorata, dar s-ar putea sa NU, si sa treci cu success peste aceasta perioada. Depinde de corpul tau si cum este obisnuit cu astfel de perioade de post. Stiu profesionisti de fitness care sunt vegetarieni si au o masa musculara buna! Ca si recomandare eu una as suplimenta cu surse de proteine precum: proteine vegetale praf si suplimente proteice pentru vegetarieni/vegani.

 

 

Adriana: Ce alte surse de proteine pot folosi in perioada postului in afara de ciuperci (singurele care imi vin acum in minte)?

Femeia Fit: Cred ca am raspuns mai sus:)

 

Adriana: Suplimente nutrivite si/ sau sportive iei? Daca da, de ce? Consideri ca este imperios necesar sa iei suplimente sportive ca sa ajungi la rezultatele  dorite (un corp sanatos si bine definit)?

Femeia Fit: Nu, nu consider ca e imperios necesar sa suplimentezi alimentatia ta, INSA consider ca, atata timp cat stii ca nu ii dai corpului tau prin alimentatie tot ceea ce are nevoie pentru a ajunge la obiectivele tale si a-ti pastra sanatatea, suplimentele nutritive vin sa astupe aceste lacune. Eu una beau Vitamina D3 (cate 1 dimineata, ca stau prea putin la soare peste zi), Vitamina C (pentru a-mi creste imunitatea), Omega 3 (pentru multa sanatate, si aici e o lista intreaga de beneficii) si pudra proteica (asta mai rar, dar cand stiu ca nu reusesc sa mananc suficienta carne).

 

 

Adriana: Ce mananci inainte de sala (daca mananci sau cu cat timp inainte de sala mananci? Cum iti organizezi mesele sau mananci doar cand iti e foame fara sa dai importanta orelor?

Femeia Fit: Inainte obisnuiam sa ma antrenez seara pe la 7-8, dupa servici, si mancam ceva (legume si carne) pe la 17, deci cu 2 ore inainte,  si/sau beam un ceai verde pentru energie.

Acum, avand in vedere ca lucrez de acasa ma antrenez dimineata, pe stomacul gol. De mai bine de 1 an jumatate (exact din aprilie 2012 dupa notitele din jurnalul meu) mesele mele sunt organizate dupa principiie postului intermitent. Antrenamentul il am de dimineata pe la 10-11. Prima masa de peste zi o am la ora 13-14, sau poate chiar mai tarziu, a doua pe la 18 si ultima (care e de obicei cea mai mare) pe la 9-10 seara. Initial mi-a fost putin mai greu sa renuntz la credinta adanc inradacinata: “Mananca tot la 3 ore! Trebuie sa ai 5 mese e zi”,  dar acum m-am obisnuit. Nu numai ca sunt eliberata si nu trebuie sa ma gandesc constant la mancare, insa acest model de alimentatie m-a ajutat sa mentin si sa construiesc muschi si sa ard din grasime corporala.

 

 

Adriana: De ce e masa de dupa antrenament cea mai bugata in carbohidrati complecsi? Nu ar trebui sa fie cea de dinainte ca sa iti dea energie?

Femeia Fit: Masa mare din ziua cu antrenament (nu neaparat cea imediat dupa) e bogata in carb comlexi deoarece atunci am cele mai multe beneficii de pe urma lor. Cand fac un antrenament intens si tare cu greutati, resursele de glicogen din muschi se golesc, senzitivitatea la insulina creste, iar carbohidratii pe care ii consum ulterior se depoziteaza in muschi si ma ajuta la recuperarea lor, si nu se depozitatea ca si grasime corporala. Nu simt nevoia de un plus de energie inainte de antrenament. Fiind in starea de ‘fasted’ sunt mult mai agila, cu claritate si focus mai bun si am antrenamente mai reusite.

 

 

Adriana: Incerci sa mananci diferentiat in functie de zilele de antrenament si de repaos? De exemplu, carbohidrati in ziua de antrenament si proteine + grasimi sanatoase in ziua de repaos?

Femeia Fit: DA, de fapt nu incerc, chiar o fac. Zilele cu antrenament sunt bogate in carbohidrati si zilele fara, mai sarace. Asta nu doar pentru ca ma ajuta la recuperare, asa cum ti-am spus mai sus, dar implementand si acest principiu de ciclare a carbohidratilor reusesc sa ma bucur de mancarurile favorite (si aici vorbim de cate vre-un bol de fulgi de ovaz cu banana si lapte sau ceva clatite de ovaz cu gem fara zahar), fara sa depun asa de usor sau chiar deloc grasime… plus ca nu imi obisnuiesc corpul cu un nivel minim de carbs. 

 

 

Adriana: Apa – stiu ca este recomandat sa consumam in jur de 2 l de apa pe zi (doar apa fara sa punem la socoteala apa din legume de exemplu). Tu ai grija sa bei exact cantitatea asta sau preferi sa te ghidezi dupa senzatia de sete?

Femeia Fit: Hmm…initial si eu beam foarte putina apa. Dar, avand in vedere ca am invatat ce impact negativ  poate avea prea putina apa asupra sanatatii mele, mi-am impus sa beau din ce in ce mai multa apa pe zi. Acum nu mai pot fara apa! Am o sticla de apa la mine oriunde merg, si inafara de in timpul mesei sunt mereu cu mana pe pahar. Ajung sa beau cam 3-4L de apa pe zi, dar nu ma streses sa fie ‘exact’ asa.

 

 

Adriana: Ce hidrateaza mai bine dupa parerea ta? Apa sau ceaiurile (ceaiul verde de exemplu)

Femeia Fit: Apa.

 

 

Adriana: La un moment dat, un trainer de la sala unde merg ne-a sugerat sa ne punem ceva (cred ca magneziu in combinatie cu altceva) in apa pe care o consumam in timpul antrenamentului. Tu adaugi ceva in apa pe care o bei cand te antrenezi sau te rezumi la apa simpla?

Femeia Fit: Nu, nu adaug nimic in sticla de apa pe care o beau in timp ce ma antrenez. Daca la un moment dat voi vrea sa cresc in masa musculara si voi introduce un shake in timpul antrenamentului acesta va contine: pudra proteica, maltodextrina si creatina. Dar acum, nu e cazul.

 

 

Imi dau seama ca deja sunt foarte multe intrebari si poate unele nu prea au legatura cu celelalte. Sper sa iti foloseasca drept sursa de inspiratie pt articol(e) pe care de abia astept sa le citesc.

Mi-a placut foarte mult articolul si gasesc principiile tale foarte utile si de bun simt, mai ales pentru cineva care este la inceput de drum in construirea unui stil de viata sanatos. Ca sa mentionez doar unul dintre lucrurile care mi-au atras atentia in mod special, ma rezum la cheat meals. Imi place ideea de cheat meals pt ca ma ajuta sa ma eliberez de presiunea psihica pe care o simt de fiecare data cand mananc ceva ce nu ar trebui. Asa stiu ca pot sa o fac controlat si e ok.

Da, legat de cheat meals pot sa iti spun ca am mare, MARE noroc cu muschii pe care i-am construit antrenandu-ma cu greutati si puterea ce vine cu ei. De ce spun asta? Pentru ca acesti muschi, care nu sunt imensi sau deformati, ci sexy si sculptati, imi permit sa ma bucur de placeri ‘interzise’ fara sa imi cresc stratul de grasime. De pilda, de curand am avut o perioada in care nu am mers la sala 2 saptamani (14 zile). Am fost racita, apoi bolnava si nu am reusit sa ma antrenez. In tot acest timp alimentatia mea nu a fost tocmai perfecta, adica am mancat fructe, carbohidrati si chiar dulciuri cam in toate zilele. Dar, in ciuda acestui fapt nu am depus grasime corporala  si nu m-am vazut mai mare sau pufoasa in oglinda dupa aceste zile. Muschii mei sunt motorul care arde acest combustibil si impiedica sa se depuna ca grasime neatragatoare. Conditia e sa imi hranesc, antrenez si ingrijesc muschii, iar ei imi voi permite si pe viitor aceste placeri fara dureri de cap.

Pentru moment ma voi opri aici (deja este un comment foarte lung) si astept raspunsul tau.

Multumesc mult si keep up the good work!:)

Multumesc Adriana de incurajari si te felicit pentru implicarea ta in acest mini-interviu! Esti super tare si sunt sigura ca multe dintre cele care citesc acest articol au prins cate ceva bun din el.

 

Pana la urmatoarea discutie despre alimenatie sanatoasa te indemn sa Fii Frumoasa, Fii Puternica, Fii Femeia Fit! and Eat Healthy!

PS: poza e doar un teaser de la un alt articol despre primul meu almost proffesional photoshooting!