A trecut ceva vreme de cand nu am mai publicat o reteta pe site. De fapt ultima reteta a fost cea a cotletului facut la cuptor cu sos de rosii si ardei iute…yummy…trebuie sa gatesc reteta cat de curand.

Pana atunci hai sa iti arat o bunatate de reteta din care vei face o bunatate de desert:)

Dupa cum stii, la mine in casa nu gasesti zahar (cand vine lumea la mine am o problema cu zaharul la cafea, dar na! asta e) si fainuri sau produse din grane. Incerc sa ma feresc cat de mult pot de aceste doua alimente, plus grasimi hidrogenate, partial hidrogenate si ulei vegetal. Asa ca, atunci cand fac o reteta clasica, trebuie sa-mi folosesc inventivitatea sa modific ingredientele. Si sa stii ca nu e chiar as agreu. Zaharul e demult inlocuit cu fructe sau cel mult miere, iar faina de migdale, cocos, orez sau alune de padure a luat locul faini de grau. Reteta de mai jos are la baza exact aceste principii: no sugar and no grains.

In  reteta de astazi am sa iti arat o prajiturica pe care iti vine sa o mananci atunci cand frunzele sunt rosii-aramii, aerul racoros si tot in jur miroase a scortisoara (exact cam acuma 🙂

Si pica tocmai la fix, avand in vedere ca e sezonul ingredientului principal din placinta. E sezonul dovleacului. Nu stiu daca esti obisnuita cu el, insa sa stii ca eu il folosesc chiar si in mancare. Fac supa crema de dovleac, piure de dovleac sau chiar cubulete de dovleac la cuptor pe post de garnitura.

Vin in toate marimile si formele, sunt folositi de la ornat masa din sufragerie pana la sculptat monstruleti de Halloween. Noi astazi vom folosi dovleacul de placinta cumparat din piata, dar sa stii ca il gasesti si la supermarket.

Hai sa vedem cum se face vestita placinta de dovleac. Si nu e aceea placinta de dovleac ce o mananci la bunica, impaturata in aluat, ci e placinta de dovleac in stil American.

 

Ce ingrediente ai nevoie:

Ingrediente Pumpkin Pie

Crusta:

–          1 ou;

–          2 linguri de unt de calitate;

–          5-6 linguri de faina de migdale. Data trecuta am folosit alune macinata si a iesit la fel de buna, asa ca daca vrei sa stai departe de grane poti folosi si nuci sau migdale macinate marunt.

–          1 varf de lingurita de sare

–          1 lingurita praf de copt

Umplutura:

–          300g dovleac de toamna fiert

–          2 oua

–          100ml smantana sau iaurt sau lapte de cocos. Eu una nu am gasit nici un lapte de cocos fara adausuri de tot felul de ingrediente pe care nu le pot pronunta sau guma de guam si alte prosti, asa ca am schimbat cu traditionala smantana.

–          miere, dupa gust. Eu am pus 2linguri.

–          arome pentru placinta: 1 lg scortisoara+1/2 lg nucsoara+1/2lg ghimbir. (lg=lingurita)

–          o lingura de ulei de masline/unt sa ungi tava in care vei coace pie-ul

 

Cum se prepara:

Pentru crusta iei un bol in care spargi oul, topesti untul si il lasi sa se raceasca putin, amesteci cu oul batut si adaugi faina, sarea si praful de copt. Pe scurt: amesteci toate ingredientele intr-un bol pana ajung de consistenta unui aluat. Daca vezi ca e prea lichid sau nu are consistenta ideala mai adauga putina faina.  Asigura-te ca tava sau vasul de yena in care vei coace prajitura este bine uns si foloseste degetele pentru a tapeta fundul si laturile vasului cu aluatul din crusta. O bagi in cuptor la o temperatura medie (150grade) pentru 7-10 minute.

                                                                    folosesti degetele pentru tapetare

Asezat crusta in tava Pumpkin Pie Crusta inainte de cuptor pumpking pie

 

 

 

 

 

In idea in care dovleacul este déjà fiert si racit poti sa te apuci de umplutura. Daca nu, ai pus-o! Iti va lua cel putin 40 de minute sa fierbi dovleacul si sa il racesti. Asa ca asigura-te ca faci acest lucru inainte sa te apuci de placinta propriu-zisa.

E déjà fiert? Buuun. Hai sa facem umplutura. In acelasi bol in care ai facut crusta (nu are rost sa mai murdaresti un altul) pisezi sau blendui dovleacul, amesteci cu cele doua oua, smantana/iaurt, mierea si ingredientele de aroma pana formeaza o pasta.

Umplutura placinta cu dovleac pui toate ingredientele intr-un bol si le blendui bine pana iasa asa Mix de Umplutura

 

 

 

 

Scoti tava cu crusta din cuptor (ar trebui déjà sa prinda culoare) si torni pasta de dovleac si arome inauntrul tavi, astfel incat sa fie uniform asezata.

 

Inainte de cuptor

 

Bagi la cuptor placinta si reglezi cuptorul la o temperatura medie (120-150g). Verifici tu cum sa setezi temperatura in functie de cat de puternic e cuptorul tau. De acum ar mai dura undeva la 30 de minute pana se coace bine si umplutura. Nu trebuie sa astepti sa devina maro sau sa se friga, poti simplu sa o verifici, din cand in cand, cu o scobitoare sa vezi daca e facuta.

 

Si uite asa arata o bunatate de placinta de dovleac, proaspat scoasa din cuptor ce imprastie in toata camera un parfum imbietor (hihi..am facut o rima):

 

Placinta cu dovleac coapta

…si acum in toata splendoarea ei………..Bon appétit!

Placinta cu Dovleac

 

Sa imi scrii cum ti-a iesit si ce parere ai de aromele ce iti bucura papilele gustative.