Efectele stresului asupra greutatii vin din mai multe parti.

Acest inamic viclean se furiseaza usor usor in zilele tale pana cand ajunge sa iti domine viata, fara ca macar sa il observi.

Stresul iti afecteaza greutatea, organismul si poate face din tine un alt om.



[ O paranteza personala…

A trecut mai bine de jumatate de an de cand am scris un articol sau am fost activa pe website-ul Femeia Fit.

Daca m-ai urmarit pe email probabil ca iti amintesti de mesajul trimis in Februarie in care am decis sa suspend activitatea mea aici.

Simteam eu ca ceva nu este in regula – asta de cateva luni bune – insa am avut nevoie de o tona de curaj sa fac acest pas inapoi si sa opresc acest proiect de suflet.

Si pe buna dreptate…


La momentul acela eram inca in ceata, insa pe masura ce saptamanile au trecut am realizat cat de bine imi prinde sa ma detasez de Femeia Fit si stresul imens pe care il simteam in fiecare zi.

De la stresul facturilor care curgeau constant ba de la contabila, ba de la hosting, ba de la publicitate pe facebook sau procesator de email.

La blocajul de inspiratie pe care il simteam mai mereu in incercarea sa fiu consecventa pe retelele de socializare sau sa scriu un articol pe site.

Sau ce sa mai vorbesc de lipsa de chef sa fac fitness. Nu aveam deloc pofta de fitness si simteam ca 10 genuflexiuni storc viata din mine, nu alta…

Imi simteam corpul pufos si slabit!

Reflectand inapoi, pot spune ca eram atat de invaluita in stresul de zi cu zi, incat nu am observat starea de epuizare generala si efectiv burnout in care ma aflam.

Ajunsesem sa gandesc negativ legat de majoritatea lucrurilor din viata mea si pur si simplu nu aveam pofta de viata.

Sa vad partea negativa a intalnirii mele cu Tereza, sa ma critic ca am vorbit prea mult si nu l-am intrebat pe David cum se simte sau sa simt anxietate imensa cand postarile pe Instagram nu prindeau atentia followerilor.

Ei bine, a fost nevoie sa pun deoparte Femeia Fit – munca mea, care la un moment dat ma incarca de o energie imensa – pentru ca ajunsese un stres enorm pentru mine.

Astazi am decis sa reiau usor usor activitatea pe site si am decis sa incep prin a vorbi despre stres si cum te poate afecta, fara sa il observi
.

Nu de alta, insa as vrea sa aduc mai multa lumina in acest domeniu pe care tindem sa il ignoram.

Tin sa impartasesc care sunt efectele stresului pe care le-am simtit pe pielea mea si ce m-a ajutat sa il stapanesc mai usor.

Ba chiar, vreau sa iti arat ca exista cale de alinare daca banuiesti ca stresul iti domina viata si te impiedica sa atingi greutatea ideala.

si dupa aceasta lunga paranteza, hai inapoi la subiect ]

Articolul este un mix intre ceea ce zic studiile si ‘mai inteleptii’ despre efectele stresului asupra greutatii si sfaturile mele proprii prin care caut sa administrez aceste efecte mai bine. (cele cu italic)

Sunt intr-un proces continuu de imbunatatire si stiu ca mreu se poate mai bine, insa schimbarile pe care le simt sunt enorme.


Stresul iti afecteaza totul in viata.

De la kilogramele in plus si hipertensiune arteriala, pana la anxietate legata de socializare, nopti nedormite sau fire albe de par in cap.

Este practic imposibil sa fugi de stres.

Nu de alta, insa in ziua de astazi majoritatea dintre noi avem un program plin, care vine la pachet cu momente stresante.

Ba o intalnire spontana cu o prietena la cafea, ba ridicat haine de la curatatorie pe drum spre gradinita sa ridici copiii, ba platit facturi, ba o discutie stresanta cu seful de birou, ba fugit la serviciu prin ploaie si gandul constant la ce gatesti diseara.

Iar maine o iei de la capat.

Starea permanenta de stres si anghioasa nu inseamna altceva decat stres cronic.

Inafara de senzatia de anxietate sau agitatie, putina lume cunoaste efectele stresului asupra corpului, greutatii si starii de bine in general.

Haidem sa vedem mai atent impactul stresului asupra noastra si sa descoasem punctual fiecare efect


Stresul, somnul si energia ta de peste zi

Somnul este unul dintre primele domino-uri care sufera din cauza stresului cronic.

Si asta pentru ca stresul iti da peste cap cortizolul, hormonul stresului.

Cortizolul are in mod normal un ritm foarte bine definit in 24 de ore. Ar trebui sa fie cel mai ridicat in jurul orei 5 dimineata – cand trebuie sa iti dea impulsul de trezire in corp – si sa scada treptat pe parcursul zilei, ajungand la minim pe seara, cand e vremea sa te pui la somn culcare.

Atunci cand esti stresata, acest ritm se deregleaza complet. Ajunge sa fie excesiv de ridicat sau super scazut dimineata si chiar sa aiba o crestere brusca pe seara.

Acest lucru face ca energia ta de peste zi sa fie haotica. Te simti foarte lenesa si inceata de dimineata si ti-e greu sa adormi pe seara pentru ca mintea nu mai tace. Printre efectele stresului asupra greutatii se numara faptul ca de cele mai multe ori simti pofta de zahar, carbohidrati rapizi sau cafea multa pentru a te porni in zi.

Ei bine, un astfel de dezechilibru hormonal duce la epuizare supra-renala (cortizol general scazut si DHEA scazut) pe masura ce creierul isi pierde coordonarea cu glandele adrenale.

Cand cortizolul este in cantitate mica in timpul noptii, te vei trezi adesea anxioasa sau speriata pur si simplu. Asta datorita faptului ca organismul se bazeaza pe adrenalina pentru a te trezi din somn. Chiar daca te trezesti brusc, energia ta este in general scazuta si nu ai pofta de mancaruri satioase (gen proteine).

Pe de alta parte, atunci cand cortizolul este prea ridicat seara, te simti agitata si cu mintea alergand in toate partile in timp ce incerci sa dormi. Fizic esti epuizata, dar mintea iti alearga la toate problemele de peste zi si nu poti adormi. Ajungi sa dai scroll cu orele pe ecran, doar ca apoi sa te trezesti obosita cautand cafea si ceva dulce la mic dejun.

In timpul somnului organismul echilibreaza si elibereaza toata suita de hormonii necesari sa regenereze si sa stabilizeze organismul. Ei bine cand somnul iti este dereglat, intreg organismul sufera.

O lista cu efectele unui somn dereglat asupra ta, cuprinde:

  • gandire greoaie sau incetinita
  • lipsa de creativitate sau vointa – sari pe dulce seara
  • atentie scazuta
  • pierdere de memorie
  • greutate in a lua decizii (pur si simplu te blochezi – un lucru pe care l-am simtit foarte des)
  • lipsa de energie
  • schimbari in starea de bine – oscilezi intre bucurie si anxietate
  • inflamatii corporale si retentie de apa
  • lipsa de pofta de miscare
  • pofte de mancaruri dulci si usurinta in a te ingrasa (faci mai putina miscare, mananci mai multi carbohidrati simpli si automat te ingrasi)
  • o relatie dezechilibrata cu alimentatia: mancatul compulsiv, infulecarea, ajungi greu la satietate si simti ca vrei sa mananci tot – toate sunt parte dintre efectele stresului asupra greutatii
  • greutate in a slabi sau a creste in masa musculara (cu dezechilibre hormonale active corpul intra intr-o stare de pauza in care opreste orice efort de a da jos din kilograme sau a pune muschii). Misiunea organismului este sa te tina in viata, iar cand te simte ca esti in dezechilibru, pur si simplu opreste toate procesele si intra in modul de supravietuire.
  • si sa nu mai vorbim de multe alte boli care se pot dezvolta pe baza lipsei de somn

Acestea sunt in mare si toate simptomele pe care le-am simtit pe propria piele. Unele mai apasat, altele mai lejere.

Dupa alte 3 luni am cautat usor usor sa merg la gym, chiar daca ma impingeam de la spate.

Am inceput sa simt ca dorm si ma odihnesc mai bine doar dupa 7/8 saptamani de cand am suspendat munca pentru Femeia Fit. Am simtit ca nu mai am atatia ‘bazdaci’ dimineata, ca nu mai sar de c_r la fiecare cuvant al iubitului meu si ca poftele de mancaruri dulci s-au diminuat.

Am mers mai departe si am decalat cafeaua cu 2 ore de la trezire (metoda Huberman) si am adoptat meditatia si respiratia adanca ca si parte din rutina mea de dimineata.

Atunci am renuntat complet si la ramasitele de post intermitent pe care le mai aplicam si tare bine mi-a prins. Pur si simplu am simtit ca organismul meu se linisteste dupa mic dejun.

Cu respirapie, meditatie, mic dejun hranitor si cafea doar dupa simteam ca pot sa imi incep ziua cu energie.


Ca si exercitiu de reflectie, ia 2 minute acum si gandeste-te care dintre puntele de mai sus banuiesti ca le simti pe corpul tau.


Stresul si poftele sau dificultatea de a face fata tentatiilor

Stresul este atat cauza, cat si efectul oscilatiilor glicemiei – si, prin urmare, a poftelor necontrolabile.

Cu glicemia sus si jos, este normal sa iti fie greu sa iti controlezi poftele si vei observa binenteles si schimbari in starea ta de spirit, generala (ba linistita, ba agitata)
Vei ajunge sa mananci pentru a te simti mai bine, iar de obicei sa mananci chestii dulci care iti dau energie instanta.

Cortizolul (care creste glicemia) si insulina (care reduce glicemia) au un razboi constant in organismul tau stresat. Cand unul dintre ei este dezechilibrat (ca si efect al stresului cronic), poftele tale vor fi mari. Iar frustrarea ca nu te poti abtine sa mananci prostii si mai mare.

Ideea este ca nu esti slaba, ci doar ca mediul tau hormonal este dezechilibrat.

In aceasta privinta – pentru a regla fluctuatiile glicemiei de peste zi – primul lucru pe care l-am facut a fost sa mananc cat mai sanatos si curat, chiar daca voiam sa dau iama in chipsuri. Plus sa astept 20 de minute dupa o masa pana sa pun gura pe ceva dulce. Un sfat simplu, dar super eficient care il primesc si fetele care urmeaza ghidul
Dezlipeste-te de Dulce. Cu acest mic obicei ii da creierului timpul necesar sa inteleaga ca este hranit si sa nu mai ceara dulce.

Stresul si poftele de mancare
Asa arata al meu mic dejun – Briose de ou, paine integrala cu maia, avocado si ou, omleta cu ceddar si rosii

Simt ca pot sa gandesc mai bine pe stomacul plin si nu mai am agitatia aceea de dimineata.

Mda, nu pot sa zic ca nu iti trebuie putina vointa de inceput, insa cand ai mese bogate in proteine, carbohidrati complexi si o salata mare in fiecare zi, crede-ma ca organismul nu ti va mai cere dulce asa de des.

Si ajungem la


Stresul si starea de spirit de la menstruatie

Cortizolul si hormonii tai sexuali (adică estrogenul, progesteronul si testosteronul) au la origine alti hormonii precursori.

Cand esti sub stres, resursele sunt directionate catre cortizol, lucru care se observa in ravagiile unui progesteron scazut: ciclul devine mai lung si sindromul premenstrual mai dificil (adica esti mai agitata si nervoasa inainte).

Daca ai si probleme cu insulina (precum femeile cu sindromul polichistic), vei incepe sa vezi alte simptome de progesteron scazut-testosteron ridicat, precum acnee si probleme cu parul (crestere mai aspra si neagra in locuri nedorite si cadere a parului din cap).

Fiecare dimineata o incep cu meditatie si respiratia holotropica lucru care ma incarca de energie buna si vointa sa fac toate lucrurile de pe lista de To-Do!

Obisnuiam sa fiu foarte agitata si cu fundul in sus cu 4-5 zile inainte de menstruatie. Observam cum ma prinde anxietatea si cum am draci.
Inca lucrez la acest aspect. In sensul ca si acum simt ca sunt mai agitata in perioada pre-menstruala, insa o iau ca si o stare naturala si nu mai mai judec sau fac in toate felurile pentru modul in care corpul meu comunica cu mine.

Il ascult. Il accept. Il inteleg si ma iubesc.




Efectele stresului asupra greutatii corporale

Am punctat in nenumarate randuri mai sus, cum stresul va contribui la cresterea ta in greutate.

Ei bine, ceea ce poate nu stii este ca scurte rafale de cortizol ajuta de fapt la arderea grasimilor. Oamenii care au ticuri fizice incontrolabile – dau din picior- ard mai eficient caloriile.

Problema este ca mult cortizol plus multa insulina duc la depozitarea grasimii corporale indeosebi in zona abdomenului si sa fie greu sau foarte greu sa o dai jos, chiar daca faci mult cardio.

Ca si cum asta nu ar fi fost destul, cortizolul crescut va genera micro-rupturi in mucoasa intestinala, provocand aparitia unor inflamatii sau sensibilitati alimentare mai frecvente la produse lactate, fainoase si paine. Iar peste acestea se mai adauga alte tulburari digestive, gaz și balonare.

Ceea ce am implementat in ultimul timp pentru a scapa de balonare, este sa minimizez consumul de lapte, branzeturi si iaurt, alaturi de paine din comert. Nu ma intelege gresit. Ador si inca mananc paine. Insa acum mananc paine integrala cu maia, iar cafeaua o beau mai mereu neagra sau chiar deloc.



Iata cum stresul iti poate afecta somnul, energia de peste zi, poftele necontrolate si implicit efortul tau de a-ti schimba greutatea corporala. Totul este in lant si totul porneste de la acest punct – stresul pe care il simti.

Primul pas important este sa descoperi de unde vine acest stres: munca, financiar, familie, imaginea fata de sine, sanatate sau stres bun – o viata prea bogata si activa (da se poate si asta).

Al doilea pas implica actiuni de a minimiza acest stres (cauti un alt serviciu, ai aceea discutie grea cu sotul, etc) si actiuni de a te blinda pentru a-l administra mai usor.

Fie ca vorbim de alimentatie sanatoasa si buna, somn de calitate, meditatie, mers pe jos sau afirmatii de iubire in oglinda, doar tu esti cea care poate avea grija de tine intr-un mod complet.

Ideea este ca trebuie sa faci ceva a diminua si administra stresul mai bine. In caz contrar risti sa iti pierzi sclipirea si sa devii o femeie morocanoasa, care vede mereu partea negativa a lucrurilor.

Sunt aici daca ai nevoie de sprijin in acest sens.

Si mai mult…

Voi continua sa dezbat acest subiect al stresului in articolele urmatoare, insa pana atunci planul este sa revin usor catre Femeia Fit si sa o fac cu drag 🙂

Da, chiar vreau sa am sentimentul de detasare si inspiratie pe care il simt astazi scriind acest articol, pentru cat mai mult timp.

Planul in acest sens este sa vad feedback-ul tau de aici, dar si sa schimb putin lucrurile. Sa vin spre tine cu un proiect deosebit la care muncesc de cateva saptamani si care sper ca va prinde la fix in caz ca ti-e dor de mine 😉

Este o combinatie intre exercitiile mele cele mai bune si sfaturile cele mai simple si usor de aplicat de alimentatie pentru slabire si stil de viata sanatos.

Si partea cea mai interesanta este ca deschid accesul la toate programele mele.

Daca esti curioasa sa fii prima care afla despre acest proiect nou, te invit sa te inscrii cu emailul mai jos si sa primesti vestea la cald.



Nu vreau sa divulg prea multe, insa cele care se inscriu primesc si cateva avantaje care vin la pachet.

Sper sa fii alaturi de mine, si poate mai mult de atat, sper ca esti inca prietena cu fitnessul. Miscarea face tare bine corpului, mintii si te ajuta in lupta de a combate stresul.

Te invit sa imi scrii in comentari care dintre efecetele stresului le-ai simtit pe pielea ta si cum sau daca ai reusit sa le administrezi mai bine. Orice parere ajuta si mai mult ma ajuta sa vad daca acest mesaj a ajuns la tine draga mea.

Pana data viitoare, Fii Frumoasa, Fii Puternica, Fii Femeia Fit