Cand am inceput sa merg sa lucrez in sala de greutati aveam tot felul de ganduri in cap. Pe langa faptul ca imi era frica ca nu cumva sa ”cresc” prea mare, ma gandeam ca eu nu voi fi in stare sa ma motivez si sa fiu constiincioasa sa lucrez de una singura, fara sa am un antrenor in fata pe care sa il urmez si dupa care sa fac toate miscarile(asa cum e la aerobic). La aerobic stiam clar, daca antrenoarea mergea spre dreapta si isi ridica piciorul stang asa trebuia sa fac si eu si nu trebuia sa ma gandesc cum sa fac, deoarece o vedeam pe ea si doar o imitam. Era simplu, era un lucru cu care ma obisnuisem, un lucru la care eram buna, era ceva familiar.
In sala de forta, e cu totul altfel. Acolo fiecare e pe cont propriu si lucreaza dupa programul sau personal. Sala cu aparate poate fi un loc intimidant pentru cei ce acum incep sa o frecventeze. De obicei, in sala de greutati, auzi tot felul de zgomote care mai de care mai deosebite. Sunete ciudate facute de barbati cu brate si picioare imense, greutati care sunt aruncate pe jos cu cat mai mare rezonanta acustica sa para mai impresionante, chipuri care se stramba si rosesc cand lucreaza cu o greutate mai mare, aparate complicate insirate peste tot in sala, pe care nu ai nici o idee de cum sa le folosesti.
O astfel de imagine te poate “impresiona” negativ si iti poate lasa acel sentiment de neintegrare, de nepotrivire, fiind foarte probabil sa iti pui intrebarea “Oare ce caut eu aici?!”. Ai impresia ca toata lumea se uita la tine, ca iti urmaresc fiecare miscare si ca sigur esti judecata in mintea lor. Tot ceea ce nu iti e familiar si nu seamana cu ceva ce esti obisnuita iti da un sentiment de nesiguranta, de descurajare. Pana si eu, dupa mai bine de 2 ani, de fiecare data cand merg intr-o sala noua in care nu am mai lucrat sunt putin timida si imi ia ceva timp pana sa incep sa ma antrenez.
Pentru a ma acomoda mai repede cu o astfel de imprejurare si a trece rapid peste acel hop de cunoastere si familiarizare am descoperit cateva tehnici simple care mi-au fost de folos si vreau sa le impartasesc si cu voi in speranta ca daca mergeti sau veti merge sa va antrenati intr-o sala de forta (ceea ce va incurajez sa faceti) sa treceti mai usor peste partea aceasta de acomodare.
1. Imbraca-te cu ceva care te face sa te simti increzatoare
Acest lucru este diferit pentru fiecare persoana. Unora le place sa isi puna un tricou larg si niste panataloni lejeri si poate si o sapca pe cap. Altele se imbraca cu ceva mulat si colorat, sau totul in negru…sau altele nici macar nu isi bat capul cu ce sa se imbrace, pun pe ele ce au la indemana si pleaca la sala…
Cand stii ca arati bine, te antrenezi bine si te simti bine. De aceea e de preferat sa iti gasesti echipamentul de sport care te face sa te simti increzatoare in fortele tale, mai ales daca esti la inceput. Asigura-te ca hainele iti vin bine, ca iti sunt commode si practice. Nu vrei sa fi nevoita sa faci tot felul de ajustari in timp ce te antrenezi. Toate stim de acei “pantaloni” pe care trebuie in permanenta sa ii tragi in sus ca sa ii impiedici sa cada de pe tine sau de acel top pe care il tot tragi in jos sa nu se vada burta.
2. Mergi cu o prietena sau prieten
Un partener de antrenament poate fi asemenea unui pilon de sustinere pentru multi dintre noi atunci cand vine vorba sa executam un anume set de exercitii. Pe langa faptul ca te ajuta fizic este si mult mai placut cand ai un prieten cu tine. E mult mai putin intimidant sa pasesti pentru prima oara intr-o sala de greutati atunci cand esti impreuna cu prietena sau prietenul tau cel mai bun. Sunt unele sali care au tarife preferential pentru cuplu, sot sotie, prieteni sau prietene. Pe langa faptul ca mergi cu cineva te va costa si mai putin. Apoi daca stii ca te intalnesti cu prietena ta la sala iti va fi mult mai greu sa anulezi sa mergi, de frica sa nu o dezamagesti. Si cel mai important e ca va puteti motiva si va veti impinge de la spate reciproc.
3. Nu ai cu cine, nu-i o problema
Daca toate prietene tale iti spun ceva de genul: “ Nu pot sa merg la sala…, Nu imi place sa…., Trebuie sa ma spal pe cap.” Nu e nici o problema. Pune pe player muzica care te face sa te simti cea mai tare…. sa simti ca nimic nu iti poate sta in cale si ca poti sa urci si Everestul. Fa un mic brainstorming si creaza-ti o lista de melodii care te energizeaza si te fac sa te simti bine si incarca-le pe playerul tau de sala. Muzica este un mod de motivare pentru multi dintre noi, cel putin pentru mine sigur este. Si pe langa faptul ca vei fi mai motivata, muzica te va ajuta sa nu mai bagi in seama toate sunetele zgomotoase pe care le auzi intr-o sala de forta si sa te concentrezi pe munca ta. Plus ca atunci cand vei auzi LMFOA cu melodia ”Sexy and I know it” asa te vei si simti 🙂
4. Foloseste un plan de antrenament
Nici nu pot sa subliniez cat de important e sa ai un plan, sa ai un plan, sa ai un plan…nu mi s-a stricat tastatura, poate daca scriu de mai multe ori o sa intelegi cat e de important…. De foarte multe ori am vazut o femeie incepatoare care a venit la sala fara nici un plan de antrenament. E usor sa o observ deoarece se plimba prin sala fara sa aiba o tinta anume, face cateva exerciti neinsemnate la vreun aparat, doar ca in cele din urma sa o vad cum alearga linistita si increzatoare la banda sau pe bicicleta eliptica. Ai nevoie de un plan dupa care sa lucrezi! Nu poti sa te apuci sa mergi intr-o sala de greutati si saptamani la rand sa te plimbi aiurea printre aparate, incercand din cand in cand cate unul, imitand ba pe unul care face abdomene la aparat, ba pe alta care face genuflexiuni, doar ca sa ajungi sa alergi in cele din urma 30 de minute la banda. Nu poti sa te astepti sa ai rezultate sau sa iti placa la sala daca odata ce ai ajuns acolo nu stii ce sa faci. Lipsa unui plan de antrenament adecvat te face sa nu vezi progrese, sa iti pierzi motivarea si, in cele din urma, sa renunti la sala. Poti sa discuti cu antrenorul de la sala sa iti conceapa un plan de antrenament sau poti sa iti comanzi unul pe internet, insa, indiferent de unde il iei, ca sa dea rezultate trebuie sa inveti sa il executi, sa te tii de el si sa il actualizezi pe masura ce avansezi. Planul de antrenament pe care il urmezi e un factor determinant cand vine vorba de atingerea obiectivelor tale in materie de fitness. Subiectul acesta este atat de amplu incat am sa il discut intr-un viitor articol.
5. Tine un jurnal
Iti recomand sa ai propriul tau jurnal de antrenament si sa nu fi ca si restul oamenilor din sala care au foaia aceea cu numele si exercitiile lor undeva la o litera pe raft. Jurnalul tau de antrenament poate sa fie orice carnetel doresti. Ale mele sunt de obicei de dimensiunea palmei si de cand am inceput am acelasi pix violet cu care scriu 😉 Prefer de obicei pe acelea cu spirala ca sunt mai usor de manevrat si daca au o coperta groasa sunt si mai bune pentru ca poti sa iti notezi si din picioare. Inainte sa mergi la sala noteaza-ti in carnetel exercitiile pe care le vei face in ziua respectiva -noteaza-ti planul. Noteaza greutatea pe care o folosesti la fiecare exercitiu si numarul de repetari. Un carnetel cu evidenta te ajuta in primul rand sa vezi ce greutate ai folosit ultima data cand ai facut exercitiul astfel incat sa nu mai pierzi vremea si cu acest lucru. Te stimuleaza sa pui o greutate si mai mare sau sa faci si mai multe repetari astfel incat sa progresezi continuu. Plus ca iti da ceva de facut intre seturi. Cu cat esti mai ocupata intre exercitii cu atat o sa ai mai putin timp sa iti bati capul cu ce se intampla in jurul tau si vei fi mai concentrata pe antrenamentul tau.
6. Fa-ti prieteni
De indata ce ti-ai facut un obicei sa mergi la o sala de fitness in jurul acelorasi ore, inevitabil vei intalni cam aceleasi persoane de fiecare data. Zambeste-le, salute-i si fa-ti prieteni. Daca ajungi sa cunosti niste persoane prietenoase, sala nu iti va mai parea un loc atat de infricosator. Plus ca avand un cerc social cu aceasi gandire te va ajuta sa iti atingi obiectivele mai usor.
Am schimbat multe sali de fitness de-a lungul timpului si sfaturile de mai sus m-au ajutat sa trec peste frica sau retinere si sa ma acomodez rapid cu orice ambient. Si poate cel mai important lucru pe care l-am invatat e ca toti din sala sunt la fel ca mine, sunt fiinte umane si, indiferent decat de mari au muschii, cu toti se straduiesc, transpira si rosesc ca sa isi construiasca corpul perfect. Crede-ma cei din sala nu o sa isi piarda vremea observandu-te si analizand ce faci tu, ei trebuie sa se concentreze sa isi termine bine si la timp antrenamentul lor.
Asa ca doamnelor, puneti-va echipamentul de sport, luati-va prietena sau Ipod-ul, jurnalul cu planul completat si hai sa ridicam niste greutati. Ai acelasi drept sa fi acolo ca oricare dintre cei prezenti.
Mi-ar placea sa iti aud parerea asa ca lasa un comentariu si scrie-mi ce faci tu ca sa te simti in largul tau in sala de forta.
Pana data viitoare Fii Frumoasa, Fii Puternica, Fii Femeia Fit!
[…] Cum sa te acomodezi mai usor la sala de fitness – unde poti afla ce poti face si ce trebuie neaparat sa faci daca vrei sa te apuci de sala si de data asta sa te tii de ea. […]
[…] ramai in aceasta zona de confort vei ramane la aceleasi forme fizice. Am mai scris si in post-ul acomodarea la sala despre faptul ca motivul principal pentru care te arunci direct pe banda de alergat este ca nu sti […]
[…] Ei, eu iti spun ca nu e asa. Am mai scris despre importanta unui jurnal de antrenament in articolul ce face referire la cateva sfaturi pentru a te acomoda mai usor la sala. […]
ti-am lasat un raspuns ca sa vezi ca sunt interesata de ce scrii
desi pasiunea mea nu e sala de forta am incecat-o si pe asta
recunosc ca nu imi place sa fac acelasi lucru de fiecare data si nici nu stiu exact ce sa fac la sala; asa ca fac ceea ce m-a pus instructorul prima oara sa fac si bineinteles si ceea ce imi place (ca de asa sunt eu construita nu fac decat ceea ce imi place)
Mercii mult Mihaela si ma bucur ca esti una dintre persoanele care se antreneaza in sala de forta. E mai greu cei drept, insa rezultatele sunt mult mai impresionante. Spor 😉