De cate ori am ocazia imi place sa gatesc peste.
Fie ca e proaspat pescuit (ceea ce se intampla destul de rar ca iubitul meu nu e pescar ;), fie ca e din conserva in suc propriu ( nu din acela in ulei sau sos de tomate) sau fie ca e peste inghetat.
Nu prea sunt foarte priceputa la a gatii pestele, adica nu stiu prea multe stiluri de gatit, insa cu garniturile ma descurc.
De obicei tonul din conserva in folosesc la salate sau la “pasta de peste la cuptor” (o reteta ce probabil am sa o postez pe aici) iar pestele proaspat ( in mare majoritate somon si pastrav) il gatesc de obicei in tigaie. Nu am prea experimentat la cuptor dar sunt dispusa sa incerc.
Mancarea de astazi am facut-o acum cateva saptamani si se pare ca acum e momentul sa o afli si tu 🙂
Reteta se incadreaza in categoria celor cu putini carbohidrati, ideale daca vrei sa slabesti. Adica platoul cuprinde peste prajit cu legume in stil mediteranean….suna exotic, nu-i asa;)
Ce ingrediente ai nevoie:
– 1 conopida medie;
– 3 rosii;
– 2 catei de usturoi;
– patrunjel proaspat si busuioc ( eu am folosit 2 lingurite de busuioc uscat si am uitat sa il pozez:))
– sare, piper si ulei de masline;
– somon- 1kg (cu siguranta poti folosi tipul de peste pe care il preferi)
Cum se prepara:
Speli si tai conopida in bucatele mici si o pui la fiert in apa cu sare pana se fierbe pe trei sferturi ( adica sa nu fie prea fiarta sa se sparga ulterior). Cand e fiarta te asiguri ca o strecori bine si nu ramane multa apa pe ea.
Intre timp faci sosul mediteranean: 3 linguri ulei de masline , 2 catei de usturoi, o mana de patrunjel si 2 lingurite de busuioc ori le tai marunt marunt si le amesteci, ori le faci cu blenderul asa cum le-am facut eu.
Pui o tigaie pe foc mediu si torni sosul mediteranean amestecand. Cand acesta e cat de cat incins pui bucatile de conopida si le lasi la prajit. Adaugi condimetele dupa gust.
Atunci cand prinde culoare aurie, tai rosiile in bucatele si le pui in tigaie peste conopida. Le mai lasi vreo 5 minute amestecand din cand in cand si apoi scoti garnitura intr-un vas. Dar nu stingi focul 🙂
In tigaie, fara sa o cureti sa sa o speli, mai adaugi 2 linguri de ulei si pui pestele condimentat la prajit. In functie de ce tip de peste folosesti vei vedea pe propria piele daca e gata prajit in 5 sau 10 minute.
Prajesti si peste in tigaie si ai terminat cu gatitul pe ziua de azi sau pentru masa urmatoare, depinde de numarul de invitati;)
Asa arata farfuria pe care am savurat-o in ziua respectiva cu reteta de peste mediteranean pe care ai descoperit-o mai sus:
…..sper ca iti place my personal touch cu floricica din gradina 😉
Bon apetit!
PS: astept sa imi scrii cum prepari tu pestele:)
Pana data viitoare Fii Frumoasa, Fii Puternica, Fii Femeia Fit!
Somonul cu sos de kiwi, usturoi si lamaie l-ai incercat? E delicios!
Calesti in putin ulei 2 kiwi taiate cubulete mici, adaugi e catei de usturoi taiati feliute subtiri,si lasi sosul sa se coaca acoperit pana se inmoaie bine kiwi ul.Adaugi pestele-cantitatile sunt pentru 4 medalioane de somon potrivite- si il inabusi pe ambele parti-cam 5 minute pentru fiecare parte.Cand e gata tai un sfert de lamaie in feliute subtire, amesteci si mai lasi tigaia acoperita 5 minute, fara foc.Sare , piper pui dupa gust-eu nu pun deloc,de sare nu e nevoie iar piperul, fiind atat de aromat, estompeaza gusturile si nu imi place.Sa il faci neaparat si asa, e delicios si rapid.Ca garnitura nu e nevoie decat de o salata, noi preferam de rucola simpla.