Cum scapi de celulitaDraga Femeia Fit,

De cand ma stiu am fost o tipa slabuta. Nu am avut probleme de greutate si nici nu m-am stresat cu mancarea. Cu varsta am devenit mai constienta de cat de importante sunt pentru corp si spirit o alimentatie sanatoasa si putina miscare. Am 32 de ani si de mai bine de 5 ani fac sport regulat si incerc sa mananc sanatos (dar nu zic nu la un ecler cu ciocolata, sa stii). Problema mea e ca in ultimi ani m-am celulit. Am coaja de portocala pe coapse (in spate indeosebi) si fund, iar cu timpul am observat ca e din ce in ce mai rau. Am incercat si creme si masaje si stimulare si nimic, e tot acolo. De ce e asa de incapatanata?! 🙁 Spune-mi verde in fata – am sa scap vreodata de celulita? Pot sa fac ceva sa nu mai am celulita? Exista vreo solutie?

Acesta este doar unul dintre mesajele pe care le primesc frecvent de la o voi legate de misteriosul si “interesantul” laitmotiv: celulita.

Nu de mult discutasem cu prietenele mele despre celulita si pentru ca nu cunosteam toate aspectele am hotarat sa cercetez “problema”.  In aceasta serie de articole (vre-o doua-trei, cred….la cat de amplu e acest subiect) am sa iti spun ce am citit, ce spun altii, ce arata studiile,  care e concluzia si daca exista o modalitate, doua, trei  sa scapi de celulita.

Hmmm ……„CELULITA“  un cuvant pe care ma tem sa il pronunt de frica sa nu ii supar pe Zei si sa imi dea mai multa.

Serios!  E cosmarul oricarei femei.  Iti da dureri de cap cand asezi picior peste picior si apare de sub fusta mandra si frumoasa. Iti face zile fripte pe masura ce se apropie sezonul estival si tu incerci inebunita sa scapi de ea si ea, al dracu, de vrea sa te lase. Si se comporta ca o pata invechita pe care o freci cu toata puterea in speranta ca se duce, dar NU, e tot acolo.

Pe cat este de des intalnesti celulita, pe atat EA, vicleana este de incapatanata si nu vrea sa dispara!!! Toate felurile de creme si proceduri promit marea cu sarea, dar foarte rar iti dau si rezultate.

Femeile cheltuiesc milioane si milioane de lei pe produse si proceduri care mai de care mai actuale, mai fancy si revolutioare, insa pana la urma celulita, bat-o vina, e tot acolo. E pe coapse, pe derière, pe solduri, pe abdomen si cateodata chiar si pe brate.

Unele femei sunt mai norocoase si nu poti observa celulita decat daca isi ciupesc sau strang anumite zone de pe corp sau atunci cand stau pup, insa la marea majoritate dintre noi celulita e vizibila cu ochiul liber. Pana si vedetele au celulita, si daca ele nu au bani si resurse in investeasca in tratamente  atunci cine?!

Nu cred ca te surpinde cand iti spun ca femeile sunt mai predispuse sa aiba celulita decat barbati.  Nu-i asa ca suntem norocoase!? Estimarile spun ca 8 din 10 femei au celulita. Daca si coapsele celor mai slabe manechine nu sunt crutate de celulita, ce sa mai zic de femeile cu probleme de greutatea. Avem celulita si daca suntem cu 5 kg mai plinute si daca suntem cu 20 de kilograme mai grasute.

Dar, ce este celulita?

 

Conform Wiki, celulita este o afectiune care apare datorita cresterii celulelor de grasime subcutanata (sub piele) care apasa si imping in tesutul conectiv, dand pielii de pe picioare, abdomen sau brate un aspect nodular, de branza cottage sau „coaja de portocala“.

Ce este celulita

Ce este si cum se formeaza celulita

In tot corpul uman, tesutul conectiv separa sau leaga diferite organe sau tesuturi. In cazul de fata, piele si muschi de dedesupt sunt legati intre ei cu ajutorul acestui tesut conectiv.

Celulele de grasime sunt distribuite intre piele si muschi, printre aceste tesuturi conective. In momentul in care celulele de grasime cresc, ele incearca sa isi faca cat mai mult loc si imping pielea, intinzand acest tesut conectiv. Tesutul conectiv se intinde atat de mult cat ii permite elasticitatea, iar cand este intins la maxim celulele de grasime imping si ajung sa creeze formele acelea valurite de la suprafata pielii (A.k.a –  celulita).

Celulita si canapeaua

Ca sa intelegi mai bine am sa fac o scurta comparatie. Imagineaza-ti ca iti cumperi o canapea de piele, din aceia cu nasturi, si primesti umplutura separat.  Nasturi sunt tesutul conectiv. Umplutura este grasimea subcutanata care trebuie sa vina in acele camere. Te pui si incepi sa umpli canapeaua. Initial bagi doar jumatate de umplutura si canapeaua este inca plata si fina, fara forme deluroase. Apoi indesi si cealalta parte de umplutura si canapeaua incepe, incet- incet, sa prinda formele acelea denivelate. Ta-da!

Studiile arata ca poti clasifica aceasta “afectiune” in functie de stadiul de avansare si consistenta pielii.

In functie de rezultatele examinari microscopice sau clinice ale tesutului, celulita poate fi clasificata in 4 grade sau stadii de avansare:

  • Gradul I de celulita. Celulita poate fi observata doar in urma examinari microscopice, nefiind vizibila cu ochiul liber.
  • Gradul II de celulita. Pielea capata un aspect valurit doar in urma strangeri sau ciupiri anumitor zone. Persoanele la care celulita este in acest stadiu au mari sanse ca sa ajunga, intr-un timp relativ scurt, la gradul I de celulita.
  •  Gradul III de celulita. Pielea are aspectul de coaja de portocala, fara sa fie nevoie de ciupire. Cand zona se palpeaza se simt granulatii de noduli de diferite forme si marimi. Odata cu palpatia apare si durerea. In urma unui tratament holistic, persoanele care se afla in acest stadiu pot ajunge pana la gradul II sau chiar I de celulita.
  • Gradul IV de celulita. Are aceleasi caracteristici ca la gradul III cu mult mai multi noduli vizibili si durerosi la palpare si aspectul valuros al pielii este mult mai evident.

 Consistenta pielii este un alt criteriu dupa care poate fi clasificata celulita:

  • Celulita edematoasa ( umflaturi cauzate de acumulari anormale de fluid in tesutul corpului) se manifesta prin cresterea intregului volum al partii corporale inferioare(solduri, coapse, picioare). In acest stadiu amprenta unui deget se mentine odata ce degetul a fost inlaturat, iar pielea este deschisa  la culoare si subtire. Aceasta este cea mai severa forma de celulita.
  • Celulita flasca – apare cu precadere la femeile inactive si este asociata cu pierderea masei musculare. Sunt afectate indeosebi femeile peste 40 de ani care au trecut prin pierderi bruste de greutate. Aspectul valuros este evident cu ochiul liber, iar pielea tremura si isi schimba forma odata cu mersul.
  • Celulita tare – apare cu precadere la adolescente si este evidenta doar prin ciupirea sau strangerea unei zone.
  • Celulita mixta – este cea mai comuna. Mai mult eforme de celulita sunt evidente in diferte parti ale corpului aceleiasi persoane.

 

Unele studii ti-ar spune ca celulita este de fapt grasime. Altele sustin ca celulita este compusa din toxine si apa depozitata in exces sub piele….. Si altele ca celulita este o „boala“ care afecteaza aspectul pielii in zonele cu depozite de grasime.

Contrar a ceea ce ai crede, se pare ca, totusi, grasimea in sine nu este cea responsabila de aspectul de coaja de portocala. Nu-i asa ca nu te-ai fi asteptat la asta?

Te-ai intrebat vreodata de ce barbatii, chiar si cei mai grasuti, au putina celulita sau chiar deloc? De ce, de obicei, copii grasuti nu au celulita? Sau ce de si femeile slabe au celulita?

In timp ce aspectul de celulita tinde sa capete proportii mai mari o data cu cresterea cantitatii de grasime din zonele afectate, celulita poate afecta chiar si femeile cele mai slabe. Motivul este ca, in timp ce depozitele de grasime duc la agravarea aspectului de celulita, grasimea in sine nu este cauza principala.

Cum spuneam, sub piele se afla tesutul conectiv (septae)  care este responsabil sa lege pielea de muschii de dedesupt. La barbati, acest tesut conectiv este aranjat in diagonala, intercalat si model criss-cross, in tipare continue si fine.

Diferenta de celulita intre barbati si femei

Diferenta de celulita intre barbati si femei

In schimb, la femei, tesutul conectiv este aranjat in coloane verticale, perpendiculare pe piele, care leaga pielea de muschi de dedesupt doar in amunite puncte si formeaza in esenta niste camere de grasime. Cand aceste camere de grasime sunt pline, imping spre inafara in timp ce coloanele tari si neelastice trag pielea in jos.

Diferenta in aranjamentul tesutului conectiv, impreuna cu faptul ca barbatii au pielea mai groasa si tind sa depoziteze gasime in alte zone,  explica de ce vedem mult mai putini barbati cu celulita decat femei.

In cazul nostru, al femeilor, problema nu e neaparat grasimea corporala ci faptul ca din anumite cauze acest tesut conectiv isi pierde elasticitatea si devine din ce in ce mai rigid…ceea ce ma face sa imi pun urmatoarele intebari:

De ce avem celulita? Care sunt cauzele celulitei?

 

Deci. Pana acum am concluzionat ca avem celulita si piele cu aspect de coaja de portocala deoarece stratul de grasimea de sub piele creste si impinge in tesutul conectiv. In zonele afectate acesta si-a pierdut elasticitatea, este tare, intins la maxim si, in locurile de conexiune, trage pielea in jos. Tesutul conectiv este format din colagen de tip I si odata cu scaderea nivelului de colagen scade si elasticitatea. Si, totusi, ce influenteaza nivelul de colagen si de ce tesutul conectiv isi pierde elasticitatea:

Hormonii.

Odata cu pubertatea, purtarea unei sarcini sau fluctuatiile nivelului de estrogen specifice maturitatii, corpul nostru trece prin nenumarate schimbari hormonale care contribuie la pierderea elasticitatii tesutului conectiv si la aplificarea apectului de coaja de portocala.

Genetica.

Daca parinti tai au avut celulita, ai sanse mari ca si tu sa ai celulita. Unele studii sustin ca genetica are cel mai important rol in aparitia celultei. Modul in care corpul tau distribuie si depoziteaza grasime subcutanata, cat de rapid e metabolismul tau sau elasticitatea pielii tale sunt toate componente genetice. Celulita tinde sa se mosteneasca si daca in familie ai persoane afectate, atunci s-ar putea sa fie inevitabila si la tine.

Varsta.

Atunci cand suntem tinere, tesutul nostru conectiv este suplu, elastic si se intinde suficient de mult astfel incat pielea sa ramana fina. Cu varsta tesutul conectiv se contracta, intareste si trage inspre in jos pielea mult  mai tare. In acelasi timp, depozitele de grasime cresc si imping inspre piele. Pui aceste doua evenimente laolalta si obtii acel aspect neatragator de valuri de pe picioare si fund.

Pe masura ce inaintam in varsta, stratul extern al pielii se subtiaza, devine mai slab si isi pierde elasticitatea. Totodata, acum incepi sa vezi si efectele fortei gravitationale. Pielea nu mai este intinsa si fina, ci lasata, iar coloanele tesutului conectiv sunt tot mai contractate si astfel aspectul de celulita se agraveaza odata cu varsta.

 

In partea a II-a vei descoperi alte 3 cauze ale celulitei precum si dedesupturile metodelor actuale de pe piata.

Daca te intereseaza acest subiect poti sa imi lasi un comentariu cu bataile de cap ce ti le da celulita, iar daca astepti cu nerabdare si partea a doua, da-i un share la articol sa ajunga mai departe la alte femei.

Poti citi si restul informatiilor din aceasta serie de articole:

Partea a II-a – AICI

Partea a III-a – AICI

Pana data viitoare te incurajez sa Fii Frumoasa, Fii Puternica, Fii Femeia Fit!