TortCuLavaDeCiocolataAm scris pana acum cateva retete de bunatati, de mancaruri pe care le gatesc si la care combin cat mai multe alimente sanatoase si adaug cat mai putini carbohidrati sau chiar deloc. Poti sa le vezi pe toate aici.

Dar pentru ca sunt o persoana ca oricare alta, trebuie sa stii ca si eu am, din cand in cand, pofta de ceva dulce.

Alimenatia mea de zi cu zi e suficienta pentru a ma hrani cu nutrientii de care are nevoie corpul meu si a-mi atinge starea de satietate, insa se intampla, destul de rar cei drept, sa vreau sa mananc ceva ce e pe “lista neagra”, ceva ce nu e permis, ceva “interzis”.

De cele mai multe ori imi e suficient un fruct si la ce varietate e in sezonul de vara am de unde alege:), insa cum fructul nu e chiar “ceva foarte interzis”, vreau sa mananc putina ciocolata.

Cum evit deja de ceva vreme sa mananc zahar sau grane e clar ca posibilitatile imi sunt limitate. Dar noi femeile trebuie sa fim inventive si cred ca putem face minuni cand vine vorba sa ne satisfacem pofta de dulce;)…si sa vezi ce minune am facut eu :):):)

Astazi ai sa descoperi reteta mea de tort cu lava de ciocolata, fara zahar sau faina…..wow!   Ma insel sau nu crezi ca se ca se poate asa ceva?! …..Ei bine, se poate. Si de la mine vei afla cum 🙂

Ingrediente Tort cu Lava de Ciocolata

Ce ingrediente ai nevoie:

– 2 linguri de unt ( 0 carbohidrati)

– 100ml Lapte ( 5g carbohidrati)

– 1 lingurita rasa de praf de copt ( 0 carbohidrati)

– 4 linguri cu varf de alune macinate (eu am avut alune insa la fel de bine merge sa flosesti nuca macinata, migdale macinate. Nici nu are rost sa numar carbohidrati aici)

– o ciocolata Lindt cu peste 85% cacao, sau orice ciocolata din comert cu peste 80% cacao,adica cu cat mai putin zahar ( 19g carbohidrati)

OualeRatacite

…ahh si era sa uit, 2 oua ratacite (am uitat sa le pozez langa celelalte ingrediente:)) (<2g carbohidrati)

Cum se prepara acest desert:

Dai drumul la cuptor si il pui la o intensitate medie, poate chiar putin mai sus. Intr-o oala mica, cu coada ti-as sugera, torni laptele si untul si le pui pe aragaz la foc mic. Cand untul e topit adaugi 6 patratele de ciocolata si amesteci sa nu se prinda.

Asa arata cand am pus ciocolata in laptele fierbinte si untul topit:

CremaDeCiocolata

si asa arata lava de ciocolata cand s-a topit cioco

CremaDeCiocolataTopita

Separat intr-un bol pui cele 4 linguri de alune macinate, putina sare(asa cum prinzi cu trei degete) si praful de copt. Cele doua oua intregi le bati (chiar daca nu ti-au facut nimic:)) intr-un alt bol si le pui langa tine sa le ai la indemana.

OualebatutesiCompozitia deAlune

Iei crema de ciocolata de pe foc si cat timp se raceste tu ungi foarte, foarte bine o tavita sau vas yena sau  capac de vas yena ( asta am folosit eu) cu ulei de masline. Crede-ma ca atunci cand o vei scoate din cuptor te vei gandi de ce nu ai uns-o mai bine :). Nu ai nevoie de o tava mare deparece compozitia e putina si vrem sa fie cat de cat inalta.

Ok, ai uns vasul in care coci. In bolul cu amestecul de alune macinate si praf de copt torni jumatate sau ceva mai mult din crema de ciocolata si amesteci bine. Adaugi ouale batute si amesteci insa nu foarte tare sau mult, doar sa se omogenizeze putin. Cum crema de ciocolata va fi calduta compozitia va incepe sa se umfle, insa nu e nici un motiv de speriat, o torni in vasul bine uns si o pui la cuptor.

inainte de cuptor

CompozitiaInaintedeCuptor

O lasi 10-15 minute ( in functie de cat de tare ai dat cuptorul) si o incerci sa vezi daca e coapta “in the old fashion way”, testul cu scobitoarea sau chibritul.

proaspat scos din cuptor

Tortul scos din cuptor

Cand e coapta o scoti din cuptor si din tava, iar acum e momentul in care vezi daca ai uns sau nu ai uns suficient de bine tava 🙂 🙂 O scoti din tava cu toate mijloacele posibile 🙂 si o pui pe o farfurie intinsa.

Cealalta parte de crema de ciocolata ( mai sus ti-am spus sa adaugi doar jumatate) o pui din nou pe foc mic si adaugi alte 2 cubulete de ciocolata amestecand in continuu ( ar trebui sa iti mai ramana 2 cubulete din toata ciocolata daca nu vine cineva si ti le sterpeleste). Cand s-a topit, torni lava de ciocolata peste tortul din farfurie acoperind toata suprafata…..si, daca te poti abtine, nu e necesar sa scoti cu degetul toata crema de ciocolata din oala, asa cum fac eu 🙂

Tortul cu lava de ciocolata e gata …nu pot sa zic decat Yammmiiii!

E un desert ce se face repede, imi trebuie de obicei cam 30 de minute sa il fac pe care il poti servi rece sau daca esti ca mine il mananci la zece minute dupa ce e gata :).

Am pus in paranteza si numarul de carbohidrati ai ingredientelor si daca faci o adunare vei vedea ca un astfel de tort cu lava de ciocolata are undeva la 25g de carbohidrati, ceea ce e o valoare rezonabila zic eu pentru un deser.

 Pentru ca are alune macinate, unt, oua si ulei in compozitie are ceva mai multe grasimi si nu iti recomand sa il prepari chiar zilnic…insa sunt sigura ca ai un suflet bun si vei vrea sa imparti cu iubitul, cu o prietena draga sau sa duci o bucata si la birou:)

PS: lasa un comentariu si spune-mi daca ti-a placut.

PPS: imi cer scuze pentru numarul mare de smilyes :), ma binedispus bucata de tort cu lava de ciocolata 🙂

Pana data viitoare Fii Frumoasa, Fii Puternica, Fii Femeia Fit!