Unele grasimi sunt bune pentru slabire si topit grasime corporala.
Da, ai citit bine!
Eu una chiar iti recomand sa ai grasimi sanatoase in farfuria ta, chiar daca vrei sa slabesti, daca vrei sa scapi de celulita de pe picioare sau vrei muschi tonifiati.
Intr-un articol precedent iti spuneam 5 motive pentru care grasimile sanatoase te ajuta sa slabesti, iar daca nu l-ai citit, acum e momentul cel mai bun sa o faci.
Citeste prima oara motivele puternice din postarea de mai sus (da click pe link-ul albastru) si vei intelege mai bine cum si de ce grasimile sanatoase nu iti dau boli de inima, nu te ingrasa, ba chiar te ajuta sa scapi de tesutul adipos si sa slabesti.
Ulterior, revin-o aici sa afli ce tipuri de grasimi sa mananci si cum sa le folosesti in avantajul tau.
Ai parcurs acel articol?!
Bun, deoarece postarea de azi te va ajuta sa vezi exact ce tipuri de grasimi sanatoase sa folosesti in bucatarie si sa pui in farfurie cand vrei din tot dinadinsul sa topesti tesut adipos si sa-ti definesti o silueta tonifiata, cu fitness, off course.
Iata mai jos gasimilor alimentare pe care le prefer, pe care le recomand clientelor mele in ghidul incepatoarei in slabire rapida si de durata de aici si pe care aici ti le recomand si tie (plus idei sa le adaugi la mesele tale delicioase de slabire)
Gasesti folositoare aceste sfaturi?
Descarca-ti Ghidul GRATUIT
si descopera cele 8 greseli care iti pot sabota slabirea (si cum sa le eviti)
Iti trimit acest ghid pe email PLUS alte sfaturi valoroase despre slabire si un corp sanatos, Fit si puternic.
Locul 1 si unul bine meritat este ocupat de:
1.Cocos, untura de cocos, lapte de cocos, MCT
Cocosul este favoritul meu, nu doar pentru ca e delicios, dar si pentru ca este un super-aliment. Plin de fibre si antioxidanti, cocosul este o sursa foarte buna de acizi grasi cu catena medie, care promoveaza arderea de grasimi, iti dau energie si te tin satula pentru mai mult timp.
Dupa mine, untura de cocos este una dintre cele mai senzationale descoperiri ale alimentatiei si iata cateva exemple din mesele mele Fit si gustoase, imbogatite cu ulei de cocos:
- Aproape zilnic ma trezesc cu o cafea blindata (bulletproof) ce imi activeaza scipirile neuronale si ma ajuta la creativitate. Aici folosesc o cana de cafea organica, o lingura unt si una de ulei de cocos (MCT ar fi mai bun, dar nu il am tot timpul la indemana), mixate fain frumos intr-un blender….in zilele cu exercitii beau cafea neagra.
- Trag in tigaie un catel de usuroi, o mana de spanac, cu o lingura de ulei de cocos. Pun jumatate de bulion si mi-am gatit o garnitura gustoasa in mai putin de 10minute.
- Fac snitel din fasii de pui date prin ou si fulgi de cocos, clatite de weekend cu fulgi de cocos sau alte prajituri carb free, si uite asa evit faina alba.
- Varza de Bruxelle iasa excelenta la cuptor, pentru 35 de minute la foc mediu, dupa ce o imbaiez in ulei de cocos si condimente
- Gatesc un pui cu curry indian cu lapte de cocos delicios care, cu garnitura de orez, merge la fix dupa un antrenament intens.
Nu doar in bucatarie sunt prietena buna cu uleiul de cocos.
Mai folosesc uleiul de cocos si sa imi hidratez pielea dupa dus, pe post de masca de fata, masca de par, crema de maini sau balsam de buze.
De la untura, la lapte de cocos sau fulgi de cocos gasesti produsele de cocos in magazine naturiste, supermagazine sau in magazine de specialitate.
Laptele de cocos vine in diferite concentrati si cantitati.
Fii atenta si verifica eticheta: cel sanatos are ca ingrediente doar cocos si cel mult apa, cel nesanatos e ticsit de conservanti, guma guam si alte chestii cu nume ciudate (stai departe).
Cel gras are un gust mai ‘ce te-as pune peste orice‘ sa ii zic asa, insa cel light pica la fix in zilele cu antrenament, cand limitam consumul de grasimi.
Untura de cocos e bine sa fie cat mai de calitate si daca se poate in borcan de sticla. Personal mi-o comand odata cu alte suplimente alimentare de aici.
Iar in caz ca te intrebi ce e uleiul MCT, e bine sa stii ca MCT este doar prescurtarea de la medium-chain tryglicerides = un ulei mega potent, obtinut prin purificarea uleiul de cocos….ceva de genul, superman-ul superman-ilor.
Al doilea pe lista, dar foarte aproape de varf, sunt:
2. Unt, Ghee si Smantana grasa
De mica mancam unt cu lingurita, deci, in cazul meu, nu trebuie sa te strofoci sa ma convingi sa il folosesc.
Marea provocare pentru mine este sa fiu moderata cu ele si iata sub ce forma le gasesti la mine in farfurie:
- Trag in unt la tigaie niste ardei gras si ii pap cu pulpa de pui sau pun doua linguri de unt in deliciosul pumking pie fara zahar.
- Cafeaua de dimineata imbogatita cu unt (descrisa mai sus)
- Piure de cartof dulce imbogatit cu o lingura de unt.
- Folosesc smantana (dar grasa grasa) pentru un sos delicios de marar sau o lingurita mica peste sarmale (ca deh, nu se poate altfel) sau supa crema de apio.
Daca obisnuiesti sa incalzesti la microunde (desi nu e cea mai sanatoasa metoda de a incalzi mancarea) incearca sa pui o lingurita de unt peste carne inainte sa o bagi in cuptor. E un truc cu care eviti sa se usuce carnea si isi mentine textura moale.
Cel mai sanatos unt este cel de la vacute fericite ce pasc iarba in voie, pe pajiste afara, nu stau dupa niste garduri si sunt indesate cu grane, tulpini de porumb tocate sau concentrate.
Pentru asta, cauta in magazine untul Kerrygold (the best) sau cel de la Anchor (pont pentru cititoarele mele din strainantate).
Insa daca nu il gasesti, sa stii ca si untul de la vacuta lui Nea Opinca ce sta la munte si papa iarba tot anul (vacutza papa iarba, nu nea Opinca) este o varianta la fel de buna.
Sa nu mai zic ca esti o norocoasa daca locuiesti la tara si poti procura o smantana grasa grasa, care mai ca nu se face unt in frigider, de la tarani care au vacute pe izlaz.
Si nu in ultimul rand ajungem la ghee.
La ce?? La Ghee!
Ghee-ul este unt purificat, de fapt este grasimea obtinuta prin fierberea untului si separarea acesteia.
Il gasesti in magazinele de specialitate (indeosebi cele indiene), dar poti face ghee acasa dintr-un unt gras de calitate prin fierbere si separare.
Se foloseste pe post untura la orice mod de gatit carnita, legume, peste sau chiar prajituri.
Si chiar daca poate te-ai astepta, aici nu includ branzeturile gen ceddar, gauda sau altele care le las in categoria de lactate si nu le amestec cu grasimi.
Nu uita ca grasimile te pot ajuta foarte mult in slabire, insa atata timp cat stii sa le gestionezi si utilizezi in cantitatile care trebuie, un lucru pe care il detaliez in amanunt in ghidul Farfuria Fit
3. Avocado
Majoritatea fructelor sunt ticsite de carbohidrati, pe cand avocado este un fruct plin de grasimi sanatoase.
Desi unele persoane nu agreeaza gustul lui de nuca proaspata, personal il gasesc delicios.
Partea buna este ca il gasesti mai mereu in magazin si il poti incorpora usor in nutritia ta pentru a avea mese care te satura si te tin satula pentru mai mult timp.
Partea tricky este ca nu il gasesti tot timpul copt.
Un avocado copt (poti sa il folosesti instant in farfurie) este cel care daca il strangi in palma e usor moale, cel necopt e de obicei foarte tare la testul palmei.
Cateva felii de avocado merg bine langa o omleta pentru un mic dejun sanatos, o pasta de ton mixat cu avocado merge bine ca gustare si iasa un sos de guacamole mega delicios dintr-un avocado mare.
Si daca grasimile de mai sus au fost mai fandosite, ajungem si la grasimile traditionale precum:
4. Sunca, galbenus, carne grasa si untura de casa
Sunca, galbenusul, costita de porc sau untura de casa sunt grasimile autentice pe care le vezi din cand in cand in mesele mele delicioase si, totusi, bune pentru slabire.
Nu, nu ma tem de ele!
Nu mi-e frica ca mi-ar creste colesterolul sau pun grasime corporala pe mine.
Ba mai mult, sunt ferm convinsa ca un kaiser din comert este mult mai nesanatos decat o felie de sunca de casa sau ca pateul din conserva sau matz, e varianta falsa a carnatzului de casa.
Cumpar oua cat mai bio, de la gaini crescute in libertate si asta pentru ca omleta in diferite feluri si combinatii, ouale ochii sau 2oua fierte moi si o bucata de sunca sunt dejunul meu de campion.
Una dintre mesele mele favorite e steak-ul de somon (gatit in unt, ce mai) langa o garnitura de piure de conopida, care ma satura si ma tine satula in zilele mele fara exercitii (o masa cu putini carbohidrati)
Si da, da!
Eu sunt tipa ciudata care te incurajeaza ca, in loc de margarina plasticata, contrafacutul si mega comercialul ulei de floarea soarelui, sa fii de moda veche si sa gatesti domle’ cu untura de casa.
5. Nuci, alune, seminte, masline, unt de alune si ulei de masline
Sincer, stiu si sunt constienta ca ar trebui sa consum mai des produsele din aceasta categorie.
Ba pardon, uleiul de masline e mereu in bucatarie si cu el frec o maioneza sanatoasa la salata de vinete sau trag taietei de zuchini in tigaie (o alta granitura gata in 3 secunde si o miscare).
Insa la nuci, alune, migdale, seminte sau unturi de alune (migdale, caju, alune de padure) sunt mereu in urma.
Folosesc aceste grasimi indeosebi la gustari: intre mesele principale cand simt ca ma prinde foamea atat de tare ca trebuie sa bag ceva in gura.
Cateodata cand am timp, le chiar inmoi in apa pentru 8-10 ore (sunt mai bune asa), dar de multe ori am punga de alune in poseta si… jups, imi iau gustarea on the go.
Folosesc unt de caju, unt de alune de padure, unt de migdale asa din cand in cand la cate un smootie-shake, insa sunt atenta pentru ca stim cu toate ca sunt pacatoase-delicioase si hopa, ai mancat juma de borcan in 2minute.
Mai arunc seminte de floarea soarelui sau dovleac peste salata, insa de pilda, rareori consum masline.
Stiu ca e un obicei ce trebuie imbunatatit, dar ma vrajesc de una singura ca mananc suficiente grasimi din categoriile de mai sus.
Stire: aici nu includ untul de arahide sau arahidele. De ce?! Simplu: nu le recomand! Arahidele promoveaza permeabilitatea sistemului digestiv, iti cauzeaza inflamatii in corp, iti scad imunitatea si promoveaza depunerea de grasime pe burta.
Evident, nu pica cerul daca mananci o lingura o data pe luna, dar daca balotezi zilnic unt de arahide, plin de zahar si ulei vegetal, nu te mira ca ai burtica sau incheieturile te dor din cand in cand.
Eu una cred cu tarie ca slabirea nu trebuie sa fie un chin, cand ti se apleaca de acelasi broccoli fiert cu piept de pui la gratar, din trista caserola.
Ai mai sus 5 tipuri de grasimi sanatoase care te vor ajuta sa faci chiar asta: sa dai jos din grasimea de pe coapse sau fund, in timp ce te bucuri de mese cu gust si cu adevarat delicioase.
Ia-le, foloseste-le si vezi ce gust capata mesele tale!
Iar daca vrei sa stii cate grasimi sa mananci sau cum sa le combini cu alte alimente, astfel incat sa fie perfecte pentru tipul corpului tau si faptul ca vrei sa dai din sunculite jos, nu ezita sa te uiti peste Farfuria Fit, ghidul incepatoarei in slabire rapida si de durata cu alimentatie non-complicata de aici<<
Poate parea intimidant sa folosesti grasimi sanatoase in farfurie, dar nu si atunci cand integrezi grasimile inteligent (cuvant cheie aici) in tot acest proces complicat de slabire si cand stii exact cate sa mananci sau cum sa combini cu celelalte mese pentru rezultate maxime.
Pana data viitoare te indemn sa Fii Frumoasa, Fii Puternica, Fii Femeia Fit si foloseste aceste tipuri de grasimile sanatoase sa-ti gatesti mese delicioase pentru slabire.
[…] un ghiveci de legume gustos sau baghete de ardei cu hummus. Opteaza pentru legume combinate cu grasimi sanatoase si satioase si foloseste retele de post cu cartofi, paste sau paine ca ultima, ultima […]