Crede-ma, cu toate am fost acolo.
O felie ce ajunge o intreaga tava
O gura de covrig ce se transforma in 3 bucati pana la pranz
Shaworma la 10 seara? Sigur, de ce nu.
Croissant cu gem a doua dimineata? Binenteles.
Mananci prea mult si cand o faci pare o idee buna, insa inevitabil vine cu o tona de vina, remuscari si exces de grasime sau kilograme in plus.
si atunci intrebarea apare:
Mananc prea mult, ce sa fac?
Eu, tu si multe dintre femei ne-am confruntat la un moment sau altul cu infulecatul peste masura, mancatul in exces sau credinta “bag in mine pana plesnesc” nu imi e straina.
Cel mai adesea se intampla in jurul dulciurilor, prajiturilor sau patiseriilor proaspat gatite a caror miros umple intreaga casa.
Gasesti folositoare aceste sfaturi?
Descarca-ti Ghidul GRATUIT
si descopera cele 8 greseli care iti pot sabota slabirea (si cum sa le eviti)
Iti trimit acest ghid pe email PLUS alte sfaturi valoroase despre slabire si un corp sanatos, Fit si puternic.
N-auzi pe nimeni sa zica ca plezneste de cata salata a mancat la pranz.
Nu stiu daca se trage de la obiceiurile copilariei, insa daca te trezesti ca mananci prea mult si nu stii ce sa faci citeste mai departe …
In trecut consideram o masa in familie ca si scuza buna sa infulec cat mai mult.
Cei drept si mancarurile mamei mele nu imi faceau viata usoara, insa a doua zi ma trezeam inevitabil mahmura de mancare: balonata si rusinata de faptul ca nu m-am oprit la timp.
As vrea sa-ti spun ca incercam sa ma opresc din mancat peste masura, dar adevarul este ca alegeam sa ma pedepsesc cu sport mai mult si abstinenta de la mancare pentru zile intregi, doar ca sa scap de balonare.
Asa ca te inteleg!
Si mai mult…inteleg cat de frustrant e sa simti ca pierzi controlul poftelor sau ca mananci deseori mai mult decat simti nevoia.
Stiu ce inseamna sa ajungi pe linia de plutire cu mancatul, iar apoi sa te simti prost cand pierzi totul intr-o clipita.
Lucrez cu cliente ce cauta mereu echilibrul sau moderatia si cauta sa puna capat acestui ciclu vicios de: infulecare-remuscare-restrictie-repetare.
Dar vrem totusi sa savuram mancarurile noastre preferate, nu-i asa?
Vrem sa gustam, sa bem si nu sa ne simtim deprivate, pentru ca sincer restrictia nu-i faina deloc.
Vointa este o resursa finita, restrictia si abstinenta duce inevitabil la infulecare peste masura.
Scopul este sa ne bucuram de mancare fara sa avem sentimente contradictorii fata de ea.
Vreau sa ajungi mananci tot ce poftesti si cat poftesti fara sa te mai simti vreodata vinovata ca ai sarit calul.
Adevarul este ca putem invata cum sa mancam pentru a ne favoriza atat silueta, cat si poftele, ajungand la aceea libertate alimentara in care afirmatia “Nu am voie sa mananc asta” nu exista.
Putem oprii mancatul peste masura, infulecarea sau excesele de mancare.
Cum am avut propriile mele batalii cu mancatul peste masura, a trebuit sa incerc, sa testez si sa aplic mai multe trucuri si strategii, care, in final, m-au ajutat sa cimentez obiceiuri sustenabile intr-un stil de viata sanatos si fara mancat in exces.
Aplicand tehnicile pe care ti le impartasesc mai jos, reusesc sa nu mananc mai mult decat imi trebuie si sa imi mentin silueta chiar daca sunt in concediu, in fata unui mic dejun bufet sau trag o vizita la parinti.
Desi par extreme de simple, practicate regulat (cuvant cheie aici), te vor ajuta sa opresti mancatul peste masura si sa nu mai simti anxietate fata de mancare:
Tehnica numero uno: Mananca alimente care te fac sa te simti bine in timpul, dar si dupa ce le mananci – asta include si pe cele la care nu te poti opri
Vrei sa te bucuri de mancare si niciodata sa nu te simti rusinoasa sau vinovata cu alegerile tale?
Personal am realizat asta invatand sa trec ceea ce am in farfurie prin cateva intrebari filtru:
a) Este aceasta mancare in linie cu intentiile si obiectivele pentru corpul meu? (daca da, go for it)
b) Daca nu, am sa ma simt vinovata dupa ce o mananc? (daca nu, go for it)
Si ultima intrebare filtru
c) Va adauga mancarea aceasta o experienta semnificativa vietii mele, chiar daca nu este in linie cu ceea ce imi dorec pentru corpul meu? (daca nu, nu o manca)
Cand spun experienta semnificativa vietii mele ma refer la bucuria de a impartasii o felie de tort cu o prietena pe care n-ai mai vazut-o de 3 ani sau savurezi in premiera placinta traditionala italiana pe care o poti manca doar in Italia.
Intelegi ceea ce vreau sa-ti zic?
Daca mancarea iti sprijina si te duce mai aproape de obiectivul tau in silueta, daca nu iti creeaza remuscari si adauga o experienta buna in viata ta, o poti consuma fara nici o problema sau vina.
Ideea e sa faci un scurt check-in cu tine, sa apesi butonul de pauza pentru a verifica aceste intrebari filtru inainte sa mananci prea mult.
Folosind aceasta strategie vei ajunge ca in loc sa mananci pana pocnesti tot ceea ce e in fata ta sa te bucuri de mancare intr-un mod inteligent, constient si moderat.
Tehnica numero dos: Foloseste regula primei imbucaturi
Dupa ce ai trecut mancarea prin acest filtru de intrebari, regula primei inbucaturi este urmatoarul secret pentru a evita sa mananci peste masura.
Prima gura de muffin cu inghetata, la terasa intr-o zi torida, ce te face sa …ahhh.
Prima gura de corn caldut cu ciocolata ce te face sa zici… mmmh.
O experienta atat de placuta. E mancare. E iubire. E raiul pe pamant.
Mancarea este menita sa fie savurata, insa oare n-ar trebui sa ne bucuram de fiecare imbucatura asa cum ne bucuram de prima?
Inca are acelasi gust bun?
Imi face inca placere sau o mananc pentru ca e in fata mea?
Cand ai ajuns la imbucatura ce este mult prea dulce, mult prea sarata, mult prea nu la fel ca prima acela este semnalul ca trebuie sa te opresti.
Eu una folosesc des aceasta regula si ma ajuta mult sa nu mananc in exces. Cand simt ca dulcele nu mai are acelasi gust ca de prima oara, pur si simplu ma opresc din mancat
Da stiu, aici intra multa constientizare si mindfulness, insa daca le stapanesti pe acestea ai atins obiectivul suprem in stapanirea nutritiei tale.
Oprindu-te sa te asiguri daca inca iti place acea felie de tort, te asiguri ca nu treci peste pragul tau de confort si incet ajungi sa realizezi ca nu trebuie sa lingi farfuria, sa golesti sticla sau sa bagi in tine intreaga pizza.
E unul dintre cele mai naturale si eficiente moduri in care reusesc sa evit supra alimentarea si remuscarile dupa o masa.
Cum ziceam, mancatul peste masura nu se intampla la farfurii pline de brocolli si salate, ci dulciurile sau prajiturile sunt punctul nostru de slabiciune.
Aud deseori femei ce imi spun ca nu se pot oprii din mancat prajituri si dulce.
Si partea proasta e ca atunci cand sari calul si mananci prea mult dulce, ala chiar se depune si rapid te trezesti cu doua trei kile in plus.
Dar exista speranta!
Pentru a evita sa nu mananci prea mult dulce (sau orice altceva) te indemn sa incepi prin a aplica aceste doua tehnici de mai sus.
Insusesteti-le si incearca sa le folosesti tot mai des.
Iar cand esti pregatita sa slabesti rapid si sa te mentii usor, mancand sanatos si gustos atunci te invit sa descoperi cum poti face asta alaturi de strategiile din Farfuria Fit.
Folosind retetele simple si usor de gatit vei reusi sa te simti satula dupa fiecare masa, vei incepe sa arzi grasimea de pe burta fara sa faci foame.
Apasa pe poza de mai sus si afla ce sa pui in farfurie pentru a avea un corp fit.
Pana data viitoare Fii Frumoasa, Fii Puternica, Fii Femeia Fit si aplica tehnicile de mai sus cand simti ca mananci prea mult!
Dupa cum foarte bine ai punctat, mindfulness este cuvantul cheie.