Repeta dupa mine : ‚Inghetata (o mancare/bautura/prajitura preferata) nu ma face sa uit de (introdu o problema de viata pe care o ai acum) ‘. Haide , repeta cu mine: ‘Inghetata nu ma face sa uit de o zi proasta‘. Bine, acum hai sa o incercam si pe asta: ‘Nu trebuie sa mananc 5 mese pe zi daca nu mi-e foame’. Si de dragul cifrei trei sa o incercam si pe a treia: ’Daca (introdu numele sotului, iubitului, prietenei aici) mananca pizza, nu trebuie sa mananc si eu pizza.’
Acum, cum te simti dupa ce ai rostit aceste 3 fraze? Ce trece prin capsorul ala al tau? Ia-ti un moment si reflecta la aceste cuvinte.
De ce te pun sa faci acest exercitiu? Simplu, pentru ca vreau sa te ajut sa descoperi de unde-ti vine foamea. Vreau sa te ajut sa afli de ce te prinzi infulecand ciocolata, chiar daca nu au trecut nici 15 minute de la ultima masa si de ce cand mergi in concediu la all-inclusive te intorci cu 2 sau chiar 5 kilograme in plus.
Pana sa iti spun mai multe, gandeste-te la tot ce ai mancat ieri. Si ma refer la TOT CE AI MANCAT DE FIECARE DATA CAND AI MANCAT si ai pus ceva in gura ce trebuia sa mesteci sau sa inghiti. Si nu ma refer doar la mancarea ce ai luat-o din farfurie, ci si la acele doua guri din sandwich-ul colegei de birou sau la acele 3 boabe de struguri ce le-ai sterpelit din raionul de struguri de la supermarket. Fii cinstita si gandeste-te la tot. Acum, pentru tot ceea ce ai mancat raspunde-mi la intrebarea: De ce le-ai mancat? Ti-a fost foame? Plictiseala? Era ora la care trebuia sa mananci? Sau ai mancat pentru ca si restul mancau si mancare era expusa in fata ta cerand sa o alegi?
As pune pariu ca in cel putin jumatate din momentele in care ai bagat ceva in gura nu ti-a fost cu adevarat foame si nu ai simti o nevoie fizica sa mananci. Stiu, tu imi spui: ‘Ba, chiar mi-a fost foame’…Bine-bine, nu pot stii ce ai simti tu, insa tind sa spun ca in mare parte atunci cand ‘credeai’ ca tie foame daca ti-as fi spus sa rontai un morcov in loc de ciocolata, ai fi zis ca ti-a trecut foamea instant. Nu-i asa?
Ok, daca nu simti o nevoie fizica pentru mancare, insa tot ti-e foame intrebarea e: De unde-ti vine FOAMEA? De ce ti-e foame?
Sunt mai multe tipuri de foame si cu cat le cunosti si constientizezi mai bine cu atat iti va fii mai usor sa te opresti din infulecat cantitati nesfarsite de biscuiti, iti va fii mai usor sa nu bagi in tine shaworme la 11 seara si iti va fii mai usor sa nu te ingrasi (poate chiar sa slabesti putin as zice). Asa ca hai sa iti spun de unde-ti vine foamea:
Foamea Emotionala
Esti trista, singura, stresata, obosita, mohorata, fara chef de nimic? Hai sa ne intoarcem la prima propozitie din aticol. Repeta dupa mine: ‚Inghetata (o mancare/bautura/prajitura preferata) nu ma face sa uit de (introdu o problema de viata pe care o ai acum)’, ‘Inghetata nu ma face sa uit de o zi proasta‘. Traim intr-o societate in care ne-am obisnuit sa apelam la mancare pentru a repara, a ascunde si camufla orice problema. Viata noastra se invarte in jurul mancarii. Muncim pentru mancare. Mancarea e peste tot si la tot pasul, trebuie doar sa intindem o mana sa o luam de pe raft si gata o papam. Multe dintre noi asociem mancarea cu starea de bine si/sau cu fericirea si e de-nteles ca mancam cand suntem obosite, triste, suparate, stresate sau singure. In loc sa rezolvam aceasta problema, ‘ne inecam amarul’ in aceasta satisfactie imediata numita mancare. Si functioneaza! – Pentru o perioada FOARTE SCURTA de timp! Da, da, inghetata e delicioasa, insa iti rezolva oare problemele? Si cum o sa te simti cand ai terminat-o? Ma crezi sa nu, dar mancarea nu te vindeca de suparare, nu iti aduce iubitul inapoi si nu iti rezolva problemele. De fapt, in majoritatea cazurilor ajungi sa te simti mai rau dupa ce te tratezi cu ciocolatele si junk-food. Poftele emotionale care te imbie la dulce sunt un subiect care l-am discutat pe lang in Dezlipeste-te de Dulce. Mancarea nu e un tratament. Poate e un bandaj, dar e din acela ieftin care trebuie sa il inlocuiesti tot la juma de ora. Daca ciocolata ar rezolva prolemele Lumii am trai intr-o lume mai buna, dar asta nu se intampla. Asa ca pana atunci, rezolva-ti si solutioneaza adevarata problema care te preocupa si nu cauta anestezie in mancare.
Foamea dupa ceas sau obiceiuri
E ora 7 si timpul de mic dejun? Pranzul e la ora 12 si cina neaparat la 6? Chioraie stomacul asa cum ar suna un ceas desteptator? Te simti aiurea daca nu rontai ceva la TV sau in timp ce esti prin bucatarie? Hai sa iti spun ceva: Foamea poate fii dresata! Si daca in trecut te simteai bine fara sa mananci de dimineata, odata ce ai aflat de la nutritionist ca mic dejunul e cea mai importanta masa a zilei esti constiincioasa si urmezi ca la carte aceasta ‘regula de aur’. Serios! Sa nu mai vorbim de asocierile subconstiente dintre mancare si anumite activitati – rontaituri la film, pizza in fiecare Vineri seara, inghetata la terasa cu fostele colege de servici. Putem sa ne dresam corpul sa ceara mancare la comanda si putem sterge cu totul semnalele de foame naturala pe care corpul ni le trimite. Te prinzi rontaind ceva incontinuu? Inceteaza! Trebuie un mic efort sa rupi acest obicei, si chiar daca initial va fii mai greu, crede-ma ca poti scapa de el. Deschide-ti mintea, asculta-ti corpul si lasa-l sa iti arata calea cea dreapta spre mancare.
Foamea ‘doar sa gust’
O masa plina de deserturi. He! Ce imagine ai in cap acum? E o colectie insirata de toate minunatiile din ciocolata, caramel, inghetata, si clatite scaldate in branza dulce si frisca? Iti ploua in gura doar gandindu-te la ele? De cate ori ai fost la o nunta, la cineva acasa, la un all inclusive sau la un restaurant unde sunt atatea bunatati care arata extraordinar de delicios si, indiferent cat a trecut de la ultima masa, tebuie sa gusti din fiecare bucatica. Aceasta e o situatie unde mancam pentru ca mancarea era acolo, insirata in fara noastra, si nu pentru ca ne era foame sau chiar vroiam asa ceva. Arata bine si iti face cu ochiul, te implora sa iei o gura, doar sa gusti(cu siguranta ca nu, dar cred ca stii la ce ma refer). Si atunci, cum poti sa te stapanesti?…Eeeeee, aici e puterea controlului! si doar prin autocontrol si putina distragere ai sa vezi cum iti sare gandul de la bunatatile acelea de pe masa.
Foamea de convenienta
Avem niste vieti agitate, nu-i asa? Suntem mereu intro fuga de la o intalnire la alta, un event si cateodata programul de peste zi ‘nu pusca’ cu programul meselor noastre. De cate ori ai trecut prin asa ceva: iesi de la birou la ora 16:00, mergi la sala, dar te opresti sa mananci ‘in caz ca…’ Sau poate ai o intalnire la ora 12:00 si nu stii cat o sa dureze asa ca si daca e doar 11:20 si au trecut doar 2 ore de la mic dejun, te pui sa mananci pranzul – ca masura de precautie. Cu toti am facut asta de cateva ori pe saptamana, recunosc ca si eu. Mancam cand nu ne e foame sa prevenim sa ne fie foame. Hmmm?! Dintr-un anume motiv nu ne simtim confortabile cu sentimentul adevarat de foame fizica.
Sa iti spun inca ceva: poti rezista mult mai mult decat crezi fara mancare si sa bagi ceva in tine doar de dragul de a evita foamea fizica e o reteta de ingrasare.
Foamea sub presiune
Esti la restaurant cu un grup de prieteni si toti va-ti insirat ultimele news-uri la o cina delicioasa. A-ti avut o masa sanatoasa cu gratar, frigarui si ceva salata. Esti satisfacuta pe deplin, pana cand cineva comanda desert. Brusc mancarea din stomac se rearanjeaza si mai face loc unei felii de prajitura cu crema de vanilie si stafide. Dap, ti-e foame din nou. Dar vrei doar deset, nu altceva. Morcovul acela nu iti face cu ochiul. Cum si de ce se intampla asta? S-ar putea sa fii complet satisfacuta, plina chiar, dar cand vezi pe altcineva ca mananca ceva delicious te prinzi ca iti ploua si tie in gura dupa aceea bunatate. Asta inseamna foamea sub presiune. Crezi ca ti-e foame si iti justifici foamea pe baza faptului ca si celor cu care esti le e foame. E un fel de presiune sociala, chiar daca cei din jur nu au nici cel mai mic gand sa te forteze la ceva.
Foamea la STOP
Nu, nu la stopul de la semafor ma refer. Ciocolata, brownies, fulgi de porumb, biscuiti Oreo…Stii de acel sentiment pe care il ai dupa o masa. Acela in care crezi ca inca mai tie putin foame si iti trebuie doar ceva dulce ca sa iti treaca. Da, da ala. Vorbesc de ‘perioada aceea a lunii’ in care poftele sunt mai puternice, in care vrei sa te arunci pe un desert si simti ca oricat ai manca nu esti satula complet. Aceste pofte sunt alimentate deseori de demoni dulcegariilor care se joaca ping pong cu hormoni tai. Vestea buna e ca ei se satura si cu o bucatica mica si te lasa in pace, asa ca nu trebuie sa devorezi dulapul de bunatati in aceste 4-5 zile.
Foamea de nutrienti
E foamea pe care o simti de fiecare dand mananci un aliment nu tocmai sanatos, fie o masa la KFC, fie o branzoaica pe fuga. Mananci, te simti plina si apoi dupa 20 de minute- maxim o ora ditamai foamea pe tine. Foamea de nutrienti e foamea continua ce o simti. Din pacate o mare parte din alimentele pe care le mananci (sau obisnuiai sa le mananci) sunt lipsite de nutrienti si corpul tau are nevoie de ei. Daca alimentele pe care le mananci sunt procesate, pline de zahar, potentiatori de gust si multi carbohidrati precum sandwich-ul acela de dimineata, atunci nevoia corpului tau de nutrieti nu va fi NICIODATA satisfacuta. E un cerc vicios: mananci alimente procesate, din punga sau plastic – nu primesti nutreinti care ii trebuie corpului tau – nu te simti satula- mananci mai multe alimente procesate, din punga – nu primesti nutrienti – nu te simti satula-mananci…Si uite asa opa, kilograme in plus.
Foamea Fizica
Asta e The Real Deal of Hunger!!!!!!! Cand ti-e foame fizic, corpul tau are nevoie de mancare. Stomacul iti chioraie, glicemia iti scade, ti-e greu sa te concentrezi si la naiba ca o portie de legume cu unt si ceva carne suna deosebit de delicios. Da, foamea fizica e modul corpului tau de a-ti comunica/semnaliza/URLA ca are nevoie de nutienti pentru energia zilnica. Daca asta e ceea ce stimti, atunci MANANCA!
Iata mai sus 8 tipuri de foame pe care le simti peste zi. Fa un mic experiment si scrie la sfarsit de zi exact ce ai manacat toata ziua (da, si firimiturile ce le-ai gasit in punga de chips-uri din dulap) si apoi analizeaza de unde-ti vine foamea. E o foame emotionala? Ai comandat un desert doar pentru ca ti-a facut cineva cinste si era for free? Asculta si interpreteaza semnalele pe care ti le trimite corpul si ciuleste urechile le foamea fizica. Traim intr-un organism extraordinar de inteligent si el stie de ce are nevoie si cand are nevoie. Lasa-l sa iti comunice si nu ii mai astupa gura cu cine stie de junk-food.
Pana data viitoare te indemn sa Fii Frumoasa, Fii Puternica, Fii Femeia Fi!
Excelent articolul, Olivia, bravo !!! 🙂