O sursa buna de proteine o reprezinta ouale.
S-a dezbatut in nenumarate randuri daca un ou este sau nu sanatos. Auzi multa lume spunand ca e sanatos sa mananci doar albusul si sa nu exagerezi in general cu ele. Unii considera ca 2 oua este o portie suficienta pentru un adult in decursul unei saptamani.
Altii spun ca galbenusul din ou este bogat in colesterol si ar trebui, pe cat posibil, evitat. Altii le mananca intregi fara sa isi faca griji de grasimi nesanatoase sau de alte efecte negative si sa stii ca cunosc persoane care consuma coaja macinata de ou ca sursa naturala de calciu.
Recunosc, de frica colesterolului, si eu la un moment dat mancam doar albusul din oua si aruncam la chiuveta toate galbenusurile….
Traim intr-o societate libera si pana la urma fiecare e liber sa creada ce doreste si sa se ghideze dupa propriile credinte….asa ca din punctul meu de vedere parerea ta personala cu privire la consumul de oua reprezinta un adevar al tau si nu neaparat un adevar general valabil.
Dezbat pe scurt acest subiect(si nu vreau sa ma abat de la subiect) deoarece astazi ai sa descoperi o reteta proprie care are in compozitie o gramada de oua. Chiar si asa pot sa iti spun ca, din punctul meu de vedere si dupa credintele mele, aceasta mancare e muult mai sanatoasa decat puiul picant de la KFC sau shaworma de la coltul strazii.
Cand m-am gandit la numele acestei retete un lucru amuzant s-a intamplat. Chiar daca am auzit-o de nenumarate ori cand eram copil, nu am reusit sa imi amintesc povestea “Ridichea Uriasa”. Nu mai aveam nici o amintire despre cum s-a desfasurat actiunea din poveste si mi s-a parut funny sa o scriu in acest post:
Bunicul a pus în grădiniţă o ridiche şi a crescut ridichea aceea mare, mare, cât capul omului, şi mai mare.
Într-o zi bunicul a încercat să smulgă ridichea din pământ; şi apucând-o de frunze trage şi trage…iar ridichea nu s-a lăsat deloc.
Moşul a chemat şi pe baba.Baba s-a prins de mijlocul moşneagului, moşneagul de frunzele ridichii şi trag, trag, dar ridichea nu s-a smuls.
A chemat baba şi o nepoată.Nepoţica s-a prins cu amândouă mâinile de mijlocul babei, baba de moş şi moşul de ridiche. Trag, trag, trag, dar ridichea nu s-a smuls.
Nepoţica a chemat căţeluşul.
Căţeluşul s-a agăţat de poala nepoţicăi, nepoţica de mijlocul babei, baba de moş şi moşul de ridiche şi trag, trag, dar ridichea nu s-a smuls.
Iaca şi pisica să ajute şi ea la scos ridichea. Pisica s-a agăţat de coada căţelului, căţeluşul de poala nepoţicăi, nepoţica de mijlocul babei, baba de moşneag şi trag, trag, trag, dar ridichea tot nu s-a smuls.– Staţi că mai aduc eu un tovarăş în ajutor! zice pisica. Şi a chemat pe şoarece.
Se prinde şoarecele de coada pisicii, pisica de căţeluş, căţeluşul de nepoţică, nepoţica de bunică, bunica de moş, moşul de ridiche şi trag, trag…ridichea s-a smuls.
Am numit aceasta reteta omleta uriasa deoarece pentru a manca toata portia de omleta e nevoie de multi oameni si pana la urma s-ar putea sa ajungi sa apelezi chiar si la soricel :):):) Eu una, am gatit-o intr-o sambata cand il asteptam pe unchiul meu in vizita.
Ce ingrediente ai nevoie:
– 1kg carne macinata;
– legume (2 ardei, 1 zucchini, 1 vanata, 1 ceapa, 1 praz…sau orice altceva vrei tu)
– 100 ml smantana (optional)
– 10 oua
– 3-4 linguri ulei de masline
– sare, piper, condimente
– o tava de cuptor destul de mare:)
Cum se prepara:
Ceapa curatata si taiata, impreuna cu 2 linguri de ulei se pune la dunstuit intr-o cratita, la foc mediu pe aragaz. Intre timp speli, cureti si tai legumele pe care le folosesti, Le tai in bucatele sau rondele, le dai pe razatoare sau le treci prin robotul de bucatarie.
In cele din urma vei avea un munte de legume care va fi adaugat la omleta ta delicioasa.
Intre timp, cand ceapa e dunstuita, adaugi carnea macinata, adaugi condimente (sare,piper,verdeturi) si o lasi si pe aceasta sa se dunstuie in intregime.
Cand carnea este deja dunstuita si patrunsa poti porni cuptorul.
Daca doresti, inainte sa treci mai departe, poti strecura carnea astfel incat sa elimini grasimea eliminata prin dunstuire.
Acum, iei tava cea mare si asezi carnea dunstuita in tava imprastiind-o uniform pe toata suprafata
si ulterior rastorni muntele de legume peste carne amestecand pentru a se combina in mod egal.
Cele 10 oua le spargi intr-un vas mai mare si dupa ce le bati bine-bine, le amesteci cu smantana pentru a obtine pasta care va lega compozitia din tava. Si aici, eu ti-as sugera sa mai adaugi ceva condimente pentru gust.
Torni pasta de oua peste ingredientele din tava si amesteci putin pentru uniformizare.
Inainte de cuptor ar trebui sa arata cam asa:
Dupa 35-40 de minute de stat la cuptor,cand marginile sunt rumenite si bucataria plina de un miros imbietor, omleta uriasa e gata de savurat.
Reteta e delicioasa si poti sa faci o gramada de variante: poti folosi carnati de casa fara aditivi cu ciuperci si sa fie in stil taranesc, poti folosi ton si andive, poti adauga cascaval sau orice combinatii doresti.
La fel e si cu momentul zilei la care poti savura o astfel de mancare. Poate fi incalzita si pentru mic dejun, preparata pentru pranz si merge la fix pe farfurie la o cina devreme.
Pana data viitoare Fii Frumoasa, Fii Puternica, Fii Femeia Fit!
Această omletă sănătoasă arată delicioasă, vă mulțumesc pentru rețetă! Incerc sa slabesc, deci caut mereu noi retete sanatoase. O să-l încerc mâine la cină.
[…] calatorec mult imi iau tot timpul cu mine: fie niste migdale, nuci, fie o caserola cu o portie de omleta uriasa, fie niste fructe… si multa apa. Obisnuiesc sa mananc o masa mare si, in restul zilei, sa iau o […]
[…] calatorec mult imi iau tot timpul cu mine: fie niste migdale, nuci, fie o caserola cu o portie de omleta uriasa, fie niste fructe… si multa apa. Obisnuiesc sa mananc o masa mare si, in restul zilei, sa iau […]