Daca ai intrat vreodata la dieta sau regim, sunt sanse destul de mari sa fii folosit indulcitori artificiali, zaharina sau indulcitor lichid.
Tin minte acum vreo 5 ani cand incercam sa scap de cateva kilograme ca in loc de zahar la cafeaua de dimineata imi puneam cateva picaturi de indulcitor lichid. Eram super fericita ca stiam ca nu mananc calorii si cafeaua mea e tot dulce….mmmh.
Cand una dintre colegele de birou mi-a spus sa nu mai folosesc indulcitor deoarece corpul meu duce o adevarata lupta pentru ca sa il digere, nu am bagat-o in seama si am continuat sa imi savurez linistita cafeaua indulcita. Pe cine interesa acest fapt?! Pe mine ma interesa doar sa imi beau cafeaua dulce si nu amara. Mai tarziu aveam eu sa citesc despre cum de fapt indulcitorii artificiali nu te ajuta sa slabesti, ci mai rau te ingrasa.
E absolut normal sa iti fie greu sa renunti la un gust cu care esti obisnuita si sa cauti tot felul de metode pentru a-l substitui. Nu bei Cola normala, ci bei Cola-O. Nu cumperi prajiturele cu zahar, ci deserturi sugar-free. Nu pui zahar in ceai, ci splenda sau zaharina.
Sustin cu tot dinadinsul sa elimini complet zaharul din alimentatia ta, sa tai de pe lista de cumparaturi alimentele procesate si sa mananci sanatos. Aceasta e misiunea mea pe site si am scris un intreg ghid despre cum sa scapi de pofta de dulce si sa scoti zaharul din dieta, insa oare inlocuirea zaharului cu acesti indulcitori te avantajeaza? Oare mai putine sau O calorii chiar inseamna ca slabesti? Oare daca folosesti indulcitori artificiali in loc de zahar, slabesti???
Indulcitori artificiali sunt subtituenti sintetici ai zaharului, care au un gust mult mai dulce decat zaharul normal.
Zaharina si indulcitorii lichizi sunt o varianta atractiva deoarece nu adauga nici o calorie in alimentatie. In plus trebuie sa folosesti doar o mica picatura pentru a obtine acelasi gust dulce pe care ti-l da o lingurita de zahar. Pe langa faptul ca se gasesc in forma pura (zaharina, indulcitor lichid, indulcitor praf), indulcitorii se gasesc cu preponderenta in alimentele procesate: acadele, dulciuri, budinci, iaurturi de fructe, produse la conserva, sucuri, produse de patiserie, gemuri si jeleuri, etc.
Inainte de toate vreau sa iti arat o lista cu indulcitori artificiali de pe piata astfel incat sa poti sa ii identifici mai usor pe etichetele produselor pe care le mananci:
- acesulfam de potasiu
- neotam
- zaharina
- sucraloza
- lactitol
- maltitol
- manitol
- eritritol
- sorbitol
- xilitol
De ce sunt oare indulcitori artificiali atat de cautati? I-ati cateva minute sa raspunzi si gandeste-te putin logic. Cine foloseste si isi pune toata increderea in indulcitori? – Persoanele care sunt la dieta, care vor sa slabeasca si urmaresc sa consume putine calori. Cate calorii au indulcitorii artificiali? – O sau foarte putine calorii. …Hmmm…Atunci ai crede ca ca ai facut cea mai tare alegere! Inlocuiesti zaharul cu indulcitor, Win putine calorii – Win putine kilograme. Insa, la fel ca orice altceva in viata, suna prea frumos sa fie adevarat. Cu siguranta e ceva „necurat“ la mijloc si am sa iti explic si ce anume.
Pentru a merge mai departe trebuie sa aprobi urmatoarea afirmatie: Corpul meu este o masinarie complicata! Chiar daca nu ai crede, corpul tau este mai destept decat tine! Nu il poti pacali cu produse fabricate de mana omului. Fiecare mancare pe care o consumi duce la un fel de reactie chimica in corp. Aceasta reactie chimica duce la transmiterea unor semnale, despre tot ce se intampla in corp, catre Sef (creier). Apoi, dupa ce aceste semnale sunt acceptate de Sef (creier) alte semnale sunt transmise inapoi ca si raspuns.
Sanatatea si greutatea ta depind de buna functionare a acestui mecanism complicat.
Si pentru ca azi vorbim de indulcitorii artificiali, am sa dezbat doar modul in care indulcitorii iti influenteaza apetitul (poftele) si cresterea in greutate.
Ce iti dezvolta dorinta de a manca? In primul rand simti nevoia sa mananci deoarece pur si simplu ti-e foame si, in al doilea rand, deoarece vrei sa te rasplatesti cu mancare. Atunci cand mananci corpul declanseaza concomitent doua functii – senzoriale si postingerate. Functia senzoriala ii spune creierul ca senzori de mancare au detectat sau nu alimente suficient de nutritive pentru a acoperi senzatia de foame. Functia postingerata ii spune creierului ca alimentele ingerate sunt sau nu sunt destul de nutritive pentru a acoperi senzatia de foame. Ambele functii influenteaza direct lipsa sau aparitia senzatiei de satietate si cu cat aceste functii sunt activate mai mult cu atat te vei simti mai satula. Indulcitori artificiali nu activeaza aceste functii la fel de bine precum indulcitorii naturali. Pana la urma acesti indulcitori sunt ARTIFICIALI. Pentru ca sunt cu O sau putine calorii, indulcitori impiedica functia postingerata sa transmita cu succes semnalele de satietate catre creier. Atata timp cat nu ai atins nivelul de satietatea vei cauta in continuare sa mananci. Asta te face sa doresti sa mananci si mai mult si sa dai dovada de vointa de fier pentru a face fata poftelor de dulce, chiar si atunci cand corpul tau nu iti cere energie rapida. .
Sa iti explic mai pe sleau. Tu te straduiesti sa mananci alimente cu putine calorii, insa corpul tau tanjeste dupa senzatia de saturatie (creierul nu primeste semnalele de alimentatie corespunzatoare pentru a transmite semnalul de satietate). Toate astea te forteaza sa mananci mai mult, mai mult si mai mult pentru a satisface aceasta nevoie si a te simti satula. Rezultatul: mananci mult, te ingrasi.
O alta problema a indulcitorilor artificiali este ca sunt lipsiti de nutrienti. Sunt goi, fara nici o valoare nutritiva.
Cand mananci ceva dulce, insulina este eliberata in doua valuri. Primul val, valul preventiv, apare deoarece corpul tau asteapta glucoza care vine. Al doilea val este datorat faptului ca glucoza a intrat in sange. Indulcitorii artificiali genereaza primul val preventiv si corpul tau asteapta glucoza, care nu mai vine.
De exemplu, cand mananci un mar consumi un numar de carbohidrati care cauzeaza in corp reactii ale insulinei, insa pe langa mai consumi si anumiti nutrienti care iti sprijina corpul sa functioneze normal. Pe de alta parte cand consumi indulcitori artificiali fara nutrienti, corpul tau nu ii considera mancare. Atunci corpul incearca sa elimine acest produs necunoscut si incepe sa il digere, chiar daca nu are nici o valoare nutritiva. O digestie mai mare duce la metabolism crescut. Insa, in acest caz, indulcitorii isi bat joc de creierul tau, pacalindu-l sa creasca metabolismul in asteptarea unor calorii care nu apar niciodata.
Regula de baza cand vrei sa slabesti: un nivel ridicat de insulina nu e cel mai bun aliat pe care il doresti in lupta cu kilogramele in plus. Si tocmai, de ce sa iti ridici nivelul de insulina, asa fara motiv?!
Un al fapt interesant este ca in intestin ai acelasi tip de receptori de gust precum ai pe limba. Singura diferenta este modul in care centri nervosi sunt conectati.
Receptori de gust de pe limba sunt conectati cu centrele de placere ale creierului. Sub actiunea dulcelui, receptori de pe limba genereaza eliberarea chimicalelor in creier, care duce la sentimentul de placere, de fericire cand mananci dulce.
Pe de alta parte, receptori de gust din intestin sunt conectati la pancreas. Pancreasul este cel care elibereaza si creste nivelul insulinei din corp. Atunci cand receptori de gust simt gustul dulce, oferit de indulcitorii artificiali, pancreasul secreta insulina. Si revenim din nou la nivele ridicate de insulina, neprietenoase pentru slabire si controlul apetitului.
Legat de acest subiect, am citit recent un studiu facut pe doua grupuri de soareci. Primul grup a consumat o doza de apa indulcita cu formula folosita la indulcitori. Al doilea grup a consumat apa simpla. Ambele grupuri de soareci au avut parte de acelasi tip si timp de miscare si hrana. Acest studiu a scos la iveala ca desi ambele grupuri au consumat acelasi numar de calori (ingerate si arse), soareci hraniti cu apa indulcita O-calorii au avut cresteri mai mari in greutate. Si daca nu functioneaza la soarecii de laborator ce te face sa crezi ca va functiona la tine?!
Indulcitorii artificiali te ajuta sa reduci numarul de calorii, insa aceasta reducere va fi compensata prin cresterea apetitului pentru dulciuri, ceea ce va duce la o crestere a consumului de mancare, care te va ingrasa….deci indulcitorii artificiali si zaharina nu te slabesc, ci te ingrasa.
Sunt o multime de studii care atesta efectul negativ pe care zaharina si indulcitori lichizi ii au asupra corpului tau, insa problema cea mai mare este ce faci odata ce ai ajuns si tu la aceasta concluzie?
Solutia e simpla. Consuma mancare adevarata! Mancare de la natura, neprocesata si nefabricata de om. Mancare sanatoasa care iti ofera o varietate de gusturi delicioase. Mancare sanatoasa plina de nutrienti care iti hraneste corpul sa functioneze normal si ii taie poftele. Pentru fiecare pofta de-a ta exista o mancare adevarata sanatoasa care ti-o va satisface. Atunci cand ai anumite pofte, inseamna ca duci lipsa de anumiti nutrienti. Acesti nutrienti ii iei de pe urma unui regim alimentar echilibrat bazat pe alimente sanatoase.
Nu junk food, nu merdenele sau corvigei si nu sucuri indulcite. Real food! Healthy food!
Pana data viitoare te incurajez sa Fii Frumoasa, Fii Puternica, Fii Femeia Fit! si SAY NO TO JUNK FOOD!
Zaharul se poate inlocui cu Panela care este obtinut din suc din trestie de zahar deshidratat. Acesta este un produs total natural, nerafinat (pastreaza in continut vitaminele si mineralele necesare bunei functionari a organismului) si nu se modifica prin incalzire/fierbere si nici nu modifica gustul alimentelor la care este adaugat. Atentie- nu est hipoglicemic si hipocaloric, asadar persoanele cu probleme vor cere avizul medicului specialist.
[…] tare si ridicat, umeri rotunjori si brate tonifiate. Femeia care stie ca infulecatul pe graba si zaharina NU slabesc sau ca 8 ore de somn sunt sfante pentru o zi plina de energie, cu zambet si voie […]
Eu folosesc zaharina la cafea, si fructoza sau sirop de agave in toate celelalte situatii care necesita indulcirea alimentelor, si nu din cauza caloriilor putine sau inexistente, ci tocmai pentru ca nu determina secretie de insulina.
2 cp de zaharina/sau alt indulcitor sintetic /zi (beau cam doua cafele, una cu cofeina, una fara) cu siguranta nu fac rau nimanui.Cand insa simti nevoia de 4 cp la o cana de cafea, chiar este o problema…si ma indoiesc sincer ca o astfel de persoana va reusi sa bea cafeaua indulcita cu lapte.
Buna.
As avea si eu o intrebare.
Folosesc foarte mult zaharina. Chiar cate 4 pastilute la o cafea.
Incerc idin rasputeri sa slabesc.
Spune.mi si mie cu ce as putea sa o inlocuiesc te rog?
Fructoza e o solutie? Cea de la plafar?
Zaharul imi dau seama ca e la fel d epericulos ca zaharina, dar eu chiar nu pot sa nu consum dulce deloc, pentru ca am probleme cu scaderea glicemiei si chiar nu as putea renunta de tot la Dulce, din pacate 😐
Buna Samy,
In primul rand nu eu te-as sfatui sa vezi de ce ai probleme cu scaderea glicemiei. Poate nu mananci cat trebuie, poate nu mananci CE trebuie, sau poate organismul tau e dependent de dulce in urma unei alimentatii bazata pe alimente procesate, paste, paine, grasimi hidrogenate, dulciuri.
In al doilea rand te-as sfatui sa nu folosesti zahar in locul zaharinei, e la fel de rau. Nu stiu despre fuctoza de la plafar, insa cafeaua de dimineata o poti indulci cu putin lapte, iar peste zi cand simti nevoia de dulce poti manca fructe: banana cat mai coapta, para coapta, etc.
Daca nu e o problema medicala partea cu scaderea glicemiei, ci doar o dependenta de dulce in urma unei alimentatii haotice, nesanatoase atunci iti recomand sa iti cumperi ghidul Dezlipeste-te de Dulce deoarece e un remediu pentru reglarea nivelelor glicemiei si adaptarea unei alimentatii sanatoase.
Pfff…banuiam ca nu e o varianta buna zaharina,dar cum spuneai si tu, eram incantata ca nu folosesc zahar.
Articolul este foarte complex, interesant si bine explicat. Si atat de convingator incat tocmai am aruncat zaharina la gunoi!!!
Mi-as dori sa stiu parerea ta despre miere, folosita ca indulcitor (pentru ceai, de ex.), daca este ok sa o folosim chiar si atunci cand vrem sa pierdem niste kilograme:).
Multumesc!
Mierea, atata timp cat provine dintr-o sursa sigura si stii ca e naturala, poate fi o varianta buna pentru a “indulci” bauturile sau mancarea, INSA as recomanda sa o folosesti doar daca chiar nu poti sa o elimini. Initial poti sa o reduci treptat si in loc sa bei ceai cu o lingura de miere poate bei ceai cu 1 lingurita, pentru ca in final sa ajungi sa bei ceai neindulcit. E vorba de inlocuirea treptata a unor obiceuri si acomodarea cu noi obiceiuri. Nu spun ca mierea va fi pentru totdeauna un aliment interzis, dar daca esti intr-o perioada in care te straduiesti sa topesti ceva grasime corporala atunci mai bine ai sta departe de ea.
Te felicit ca te-ai despartit de zaharina ;)…buna alegere!
foarte tare …imi place ce ai scris …si sincer cred ca asa si e